može i ovako

Do Golubove špilje došla sasvim atipična grupa kajakaša

0
Foto: čitateljica
Foto: čitateljica

Nedavno se digla prava buka oko Golubove špilje i gomile posjetitelja koji tijekom turističke sezone kajacima svakodnevno ulaze u nju bez ikakvog reda, ugrožavajući tako svoju i tuđu sigurnost, ali i prirodu. Posljedica je to overturizma, ljudske pohlepe, pretjerane poduzetničke slobode, krnjih zakona, neadekvatnih gradskih propisa i njihovog neprovođenja, kao i smiješno niskih kazni. Gradskih redara ima kronično premalo, pa su iznajmljivači kajaka uvijek u prednosti - koriste se smicalicama i rado plate svaku kaznu budući da im je zarada neusporedivo viša od iznosa globe. Čak i da ih dobiju pet na dan, takvo što ih ne bi ni 'taklo'. Ukratko, iz godine u godinu imamo ono što zaslužujemo.

Ove ljetne sezone je problem bio više puta prisutan u medijima, pa smo tako i mi pisali o problemu kajakaša, a prenijeli smo i što na tu temu imaju za reći iz nadležne ustanove Natura Histrica.

 

Ipak, postoje i primjeri dobre prakse. Iz fotografija i činjeničnog opisa jedne čitateljice, saznajemo da je ovih dana jedna grupa turista iznajmila kajake, potom su najvjerojatnije iz uvale Valovine stigli do Golubove špilje, da bi prije ulaska u nju svoje kajake ostavili sa strane, na stijenama. U špilju su ušli plivajući, obilježeni zelenim prslucima radi vlastite sigurnosti, te su se na povratku vratili po svoje kajake. Jesu li upute dobili od iznajmljivača plovila, ili su samoinicijativno bili savjesni, ostaje nepoznato, no obje varijante su vrlo pohvalne.

"To je lijep primjer kajakaša koji su ozbiljno shvatili problem ulazaka s kajacima, i to je svijetli primjer, naravno ako zanemarimo da vuku kajake na grote, ali recimo da su to odradili pažljivo. Odlučili su se za plivanje iako je bilo i starijih i mlađih", kaže nam čitateljica.

 

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa