Moje selo – moja kumpanija

Mladi Kršanci pokazali što je prava narodska fešta. Ovakvu pozornicu nema ni Let 3

0
Snimio: I. Radić
Snimio: I. Radić

S krajem ljeta suton hvataju i pučke fešte. Jednu kasniju takvu, zadnjeg dana kolovoza, priredili su mladi Kršanci. Sve su sami organizirali. "Moje selo – moja kumpanija", naziv je slavlja koji dovoljno govori o ovom po mnogočemu jedinstvenom, tradicionalnom okupljanju.

Na sportsko-rekreacijski centar Pristav pristiglo je nekoliko stotina ljudi, i staro i mlado, mahom Kršanci i njihovi susjedi, željni dobre zabave i druženja. Mogli ste vidjeti sumještane koje ne srećete gotovo pa nikako: ni u trgovini, ni u oštariji, a na misi i ne možete jer, vrag ga odnio, ne odlazite u crkvu.

Nije vam, pobogu, jasno gdje se inače skrivaju svi ti ljudi, kad se, eto, ovako znaju poveseliti.

 

Podij je bio pun. Vrtjela su se kola i oni vlakići kao u svatovima. Opuštenom ugođaju, za pravi seoski dernek bez kočnica, svakako je pridonijela originalna pozornica: Lucky Band svirao je na – traktoru. Onako velikom kao u "Plodovima zemlje". Slučajno ili ne, njihova energična harmonikašica i pjevačica Debora Sosič, osim kao vrsna sviračica frajtonerice, poznata je i po tome što obožava voziti traktor. A i ovdje je s bendom orala, pardon: svirala do 4.30 sati!

Lucky Band svirao je na traktoru (Snimio: I. Radić)

Altroke Let 3! Sve je, dakle, bilo ŠČ! Iliti na svome mjestu, što potvrđuju i dojmovi publike.

„Kad san vide traktor John Deere, gledan ča je to, a ovi na njega raskrcuju opremu za svirati. E, to mi je zajno uljepšalo večer“, komentirao je jedan. „Kakve lidije bačić i slične glumice, ovo je zakon“, dodao je drugi.

Nije slovo spalo samo na pjesmu, ples i šank, na kojem mjerice nemaju mjere, a cijene su pristupačne (sokovi i žestice po 1,5, pivo 2,5, ćevapi 6 eura). Jer, ovo je i sportski susret. Osam momčadi, koje predstavljaju osam sela s područja Kršana, odmjerilo je snage u malom nogometu i potezanju konopa. Najbolje je loptala ekipa „Kršana“, a vukla ona „Blaškovići 1“.

Nakon nekoliko godina pauze, ponovno su revijalnu utakmicu odigrale najbolje kršanske nogometašice. Oduševile su tehnikom i najzahtjevnije gledatelje, baš kao i najmlađi Kršanci prije njih .

Ni ova „Moje selo – moja kumpanija“ nije, naravno, mogla proći bez lokalne DJ-legende Seana, najnasmijanijeg Kršanca, koji je ponovno dao svoj obol slavlju.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa