OPĆINSKA GODIŠNJA PRIZNANJA

Vižinada se njima ponosi: učiteljica glazbenog, direktorica Sonde, platinasti vinari, poduzetnici...

0
Ovogodišnji laureati Općine Vižinada (Snimio: Milivoj Mijošek)
Ovogodišnji laureati Općine Vižinada (Snimio: Milivoj Mijošek)

Mala općina, vrijednih ljudi. Takav bi se zaključak mogao izvući nakon dodjele nagrada Općine Vižinada na sinoćnjoj svečanoj sjednici Vijeća. U povodu Dana Općine dodijeljene su četiri zahvalnice Vijeća, te dva priznanja općinskog načelnika Marka Ferenca. Uz njega, plakete nagrađenima uručio je predsjednik lokalnog parlamenta Oliver Arman.

Zahvalnice su primili Silvija Kovačić iz Zagreba, izvršna direktorica Udruge Sonda Vižinada, za razvoj lokalnog društva, pulski Konzervatorski odjel za doprinos u očuvanju kulturne baštine, te poduzetnici Edi Ritoša i Franko Ferenac za unapređenje sporta.

Priznanja su, pak, zaslužili Tina Pajdaš, učiteljica glazbene kulture u OŠ Juže Šurana Višnjan, te OPG Vina Deklić.

Kako je istaknuto na svečanosti, Silvija Kovačić, kao izvršna direktorica Sonde, značajno je unaprijedila kvalitetu života u Vižinadi kroz brojne aktivnosti: među najznačajnijim su radionice za djecu poput Dizajnerske početnice, a u suradnji ovog kreativnog studija sa Zajednicom Talijana stvoren je brend Istria Origin. Kovačić trenutno radi i na projektu Atelier Pelikula, financiranom iz EU Erasmus programa, za mlade ranjive skupine.

Silvija Kovačić, izvršna direktorica Sonde

Edi Ritoša radi u Pazinu, gdje uspješno vodi tvrtku Brati Ritoša. Dugogodišnji je član NK Vižinada, koji je vodio četiri godine, kada je momčad bila izvrsna u županijskim ligama. Pokretao je nogometnu početnicu, te inicirao rekonstrukciju nogometnog igrališta, pritom pomažući Općini u prijavi na razne natječaje. Ritoša sudjeluje i u organizaciji manifestacija i eko akcija.

Edi Ritoša, obrtnik i dugogodišnji član NK Vižinada

Franko Ferenac dugogodišnji je obrtnik i član NK Vižinada, svojevremeno i njegov predsjednik. Istaknuo se, rečeo je, kao sportski volonter, a usto je donirao sredstva za obnovu svlačionica spomenutog kluba. Umnogome je doprinio rekonstrukciji nogometnog igrališta Fabrika, u kojoj je njegov obrt bio podizvođač.

Konzervatorski odjel Pula je, surađujući sa župnikom Leonardom Krakanom, lokalnom Zajednicom Talijana i Općinom Vižinada, doprinio valorizaciji bogatog crkvenog inventara, slikama, skulpturama, kao i ostalom liturgijskog ruha iz 15. do 18. stoljeća. Značajna je, usto, i obnova pročelja Crkve sv. Marije na Božjem Polju, te Crkve sv. Barnabe, sve pod stručnim nadzorom konzervatorice Sandre Čelić Višnjić.

Sandra Čelić VIšnjić iz pulskog Konzervatorskog odjela

Učiteljica Tina Pajdaš zaslužna je za cijelu paletu muzičkih aktivnosti u mjesnoj osmoljetki: primjerice, školski band, glazbeno-scensku grupu, klapu, orkestar, folklor zborove... S dvanaest učenica stvorila je autorski mjuzikl „Pubertet na istrijanski“, koji je osvojio prvu nagradu na državnom Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva u Zagrebu. Pajdaš je 2020. godine dobila nagradu resornog ministarstva za najučitelja .

Tina Pajdaš, učiteljica glazbene kulture u Vižinadi

OPG Vina Deklić, istaknuto je, doprinose razvoju vinogradarstva i vinarstva Vižinade i promociji općine kao takve destinacije. Na ovogodišnjoj Vinistri ovaj OPG, utemeljen 1920. godine, bio je dvostruki šampion, osvojivši platinastu medalju za najbolju zrelu malvaziju istarsku, i to malvaziju iz 2020. godine, te zlatnu medalju za najbolji mladi teran, uz druge osvojene nagrade.

David Deklić iz OPG-a Vina Deklić

U ime laureata obratio se Ritoša, poručivši: "Sve ovo nije došlo preko noći. Bili smo uporni i vjerovali u naše projekte. Priznanja su novi motiv da i dalje pomažemo zajednici".

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa