ZADIRANJE U POMORSKO DOBRO

Stranac postavio table uz medulinsku šetnicu kojima želi potjerati kupače i šetače

0
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Do daljnjeg korištenje staza i obale na vlastitu odgovornost. Na table s tim natpisom naišli smo na šetnici u blizini medulinskog hotela Belvedere. Uz to nejasno upozorenje, budući da se radi o šetnici uz more i plaži ispod nje, koje bi logično morale biti dostupne svima jer bi se trebalo raditi o pomorskom dobru, table krasi i veliki natpis: Private. Međutim, te su table oblijepljene trakom komunalnog redarstva Općine Medulin.

Stoga smo načelnika Ivana Kirca upitali o čemu je riječ, tko je pokušao očito privatizirati dio medulinske obale. Kirac nam kratko odgovara da su komunalni redari, temeljem prijave građana, izvršili očevid na toj, kako je on naziva, nerazvrstanoj cesti, mi bismo rekli šetnici, te su zaključili da je strani državljanin postavio znakove zabrane. On je, navodi Kirac, vlasnik parcele koja izgleda seže gotovo do same obale.

 

„Time je doveo korisnike plaže i ceste u zabludu da je cesta privatno vlasništvo. S obzirom na to da pomorsko dobro na navedenoj lokaciji još uvijek nije definirano u navedenom dijelu obalnog pojasa, a znakovi su postavljeni na privatnoj parceli, Komunalni ured Općine Medulin nije u mogućnosti ukloniti iste te je postavljenja traka komunalnog redarstva“, pojašnjava medulinski načelnik.

Zbunjuje činjenica da na atraktivnoj medulinskoj obali nije definirana granica pomorskog dobra (Snimio: M. Mijošek)

Ono što zbunjuje jest činjenica da na medulinskoj obali, koja je i inače pod ogromnim pritiskom građevinskih investitora, nije definirana granica pomorskog dobra. U takvoj situaciji nije ni čudno da se pojavljuju raznorazni pametnjakovići koji pokušavaju privatizirati ono što bi po svim pravilima trebalo biti javno, to jest opće dobro. Još su Medulinci u ovom slučaju dobro i prošli jer ne bi čudilo da je taj strani državljanin postavio rampu prema moru, što svakako ne bi bio izolirani slučaj.

Podsjetimo da je u Medulinu lani napadnut komunalni redar upravo zbog šetnice. Tada su revoltirani vlasnici jedne parcele postavili stupiće na put koji je Općina definirala kao šetnicu, tvrdeći da je to zemljište njihovo. Više je puta intervenirala i policija, a iz Općine su rekli da je cesta općinska i da tu nema dileme, zbog čega su uklonili spomenute stupiće. Vlasnici parcele su zatim postavili velike vaze, a Općina je i njih maknula, pa su ovi ponovno postavili stupiće. I tako ukrug. Sve dok komunalni redar nije platio cijenu tako što ga je fizički napao jedan od članova obitelji vlasnika parcele.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa