lijepe vijesti iz centralne Istre

U vrtiće na Pazinštini kreće najveći broj djece do sada

0
Doris Velan i Suzana Jašić
Doris Velan i Suzana Jašić

U ponedjeljak u novu vrtićku pedagošku 2024/25. godinu na Pazinštini kreće najveći broj djece rane i predškolske dobi do sada, njih čak 615. U Matični vrtić u Pazinu kreće 304, dok u sedam područnih vrtića na Pazinštini kreće 311 djece.

Ovu su informaciju danas, 29.8.2024., na konferenciji za medije iznijele gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić i ravnateljica Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin Doris Velan.

„Radujemo se što nastavljamo s razvojem našeg sustava predškolskog odgoja. Ove godine ponovo smo uspjeli upisati svu djecu vrtićke i veći broj jasličke dobi, a do kraja godine sva bi djeca jasličke dobi mogla biti zbrinuta u jaslicama“, istaknula je uvodno gradonačelnica Suzana Jašić.

 

Interes za upis u vrtiće i ove je godine bio iznimno velik, s ukupno 288 novih zaprimljenih zahtjeva - 147 za Matični vrtić u Pazinu te 141 za sedam područnih vrtića u Motovunu, Karojbi, Tinjanu, Sv. Petru, Gračišću, Cerovlju i Lupoglavu. Prema riječima ravnateljice Doris Velan, sva djeca vrtićkog uzrasta koja su ispunjavala uvjete pri upisu su primljena, dok je 37 djece jasličkog uzrasta iz Pazina ostalo neupisano, uz još 26 djece koja nisu ispunjavala uvjet uzrasta ili su iz drugih općina. Skoro svi roditeljski sastanci za roditelje novoupisane djece su održani, a pripreme za novu pedagošku godinu u punom su jeku.

„Dolazak djeteta u vrtić velika je prekretnica u životu svakog djeteta, prvi susret s institucijskim odgojem i obrazovanjem te promjena na koju se dijete treba i može prilagoditi“, kazala je ravnateljica Velan.

Na konferenciji su spomenute i druge aktivnosti vrtića, uključujući nedavno dobivenu ERASMUS+ akreditaciju, kroz koju će 12-15 djelatnika imati priliku sudjelovati u mobilnostima radi profesionalnog usavršavanja u inozemstvu. Također je u tijeku izrada projekta obnove dvorišta „gornjeg“ vrtića, za koji će se pokušati osigurati sredstva iz vanjskih izvora kako bi se prostor prilagodio suvremenim standardima. Istaknuto je i da je cijela 2024. godina slavljenička za vrtić jer se obilježava 120 godina postojanja Hrvatskog vrtića u Pazinu, s nizom prigodnih aktivnosti, uključujući izložbu u muzeju.

U nastavku se gradonačelnica Jašić osvrnula na problem neupisane jasličke djece, najavivši da Grad Pazin nastavlja s financiranjem smještaja u privatnim vrtićima i obrtima za dadilje, a taj je iznos za ovu poedagošku godinu povećan s 219,67 eura na 300,00 eura. Prošle godine na taj je način sufinancirano 33 djece, dok za novu pedagošku godinu traje potpisivanje ugovora o sufinanciranju u obrtima za dadilje i privatnim vrtićima za što su u proračunu osigurana sredstva.

Gradonačelnica je izvijestila da su radovi na novom vrtiću pri kraju, uređuju se unutarnji prostori i okoliš, nakon čega slijedi opremanje, uporabna dozvola i potrebne suglasnosti Županije i Ministarstva. Prelazak 4 skupine u novi vrtić očekuje se do kraja godine, kao i otvaranje novih jasličkih skupina za koje će biti raspisan javni poziv nakon dobivenih suglasnosti.

Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji i dogradnji iznosi gotovo 3,1 milijun eura, financiranih putem gradskog kredita, uz 900 tisuća eura osiguranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ekonomska cijena boravka djeteta na mjesečnoj bazi iznosi 461 euro mjesečno. Roditelji boravak svog djeteta plaćaju 130 eura mjesečno za prvo dijete, od čega 75% za drugo i 25% za treće i svako sljedeće dijete, a preostalo financira Grad Pazina, odnosno svi porezni obveznici. S obzirom na ove olakšice, prosječna naplata po djetetu iznosi realno 117 eura mjesečno. Tako, od ukupne mase sredstava za funkcioniranje vrtića, roditelji sufinanciraju 24%, a preostalih 76% Grad Pazin.

U ekonomsku cijenu gradskog vrtića ulazi cjelogodišnji rad sustava pri čemu vrtić nije zatvoren niti jednog radnog dana u godini, u njemu radi visokoobrazovani kadar odgojiteljica i stručnih suradnica (psihologinja, pedagoginja, socijalna pedagoginja, logopedinja, medicinska sestra), osobne asistentice za djecu s posebnim potrebama, kao i administrativni i logistički kadar koji se brine o funkcioniranju svih devet objekata ustanove. Svi su oni napokon bolje plaćeni, zaostatak za osnovnim školama smanjen je na samo 7% što se planira poravnati u 2025. godini. U ekonomsku cijenu ulaze i četiri obroka za koje se u što će većoj mjeri koristi lokalno uzgojena ili proizvedena hrana, režije, svake godine dopunjeni najnoviji didaktički materijal i oprema u unutranjim i vanjskim prostorima, projekti, niz internih, ali i vanjskih aktivnosti i suradnji.

“Stoga, djeci, radnicima i radnicama u sustavu te roditeljima želim sretan i uspješan početak nove pedagoške godine, s vjerom u brzu i uspješnu prilagodbu na vrtić te sadržajnu i poticajnu pedagošku godinu“ poručila je zaključno gradonačelnica Jašić.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa