za koji se rat spremamo?

U Istru stižu pozivi za vojne vježbe. Evo tko ih može očekivati

0
Vojna vježba na Kamenjaku (Snimio Milivoj Mijošek)
Vojna vježba na Kamenjaku (Snimio Milivoj Mijošek)

Iz Istre su ovih dana iz 1. pješačke satnije, 1. pješačke bojne, 4. pješačke pukovnije Pula, pozvana 142 razvrstana pričuvnika na obuku od 16. do 25. listopada 2024. godine. Radi se o redovitoj planiranoj aktivnosti pričuvnog sastava Oružanih snaga RH, kažu iz Ministarstva obrane na naš upit.

U veljači i ožujku mnogi pričuvni vojni obveznici u Hrvatskoj dobili su pozive na osmodnevne vojne vježbe, a pozivi će stizati i u lipnju, rujnu i listopadu. U pričuvnom sastavu je nešto više od 18.000 ljudi.

Zakonom o obrani propisano je da se pričuvni sastav Oružanih snaga dijeli na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska pričuva na: nerazvrstanu pričuvu - vojni obveznici uvedeni u vojnu evidenciju koji nisu odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju) i razvrstanu pričuvu - vojni obveznici (vojnici, dočasnici i časnici) koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je dređena vojno stručna specijalnost, do 55 godina muškarac odnosno 50 godina žena, visoki časnik do 60 godina života te general/admiral do 65 godina, do kada zakonski traje vojna obveza.

Ove godine, kažu iz MORH-a, predviđeno je šest termina za osposobljavanje razvrstanih pričuvnika - u ožujku, lipnju, rujnu i listopadu. Inače, vojno osposobljavanje traje od pet do 12 dana, a provodi se na vojnim poligonima Eugen Kvaternik u Slunju, vojnom vježbalištu Gakovo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Budući da je većina pričuvnika u radnom odnosu, njihov odlazak na vojnu vježbu znači i njihov izostanak s posla. Prema Zakonu o radu takav se izostanak smatra opravdanim, a poslodavac je dužan zaposleniku isplatiti punu plaću za mjesec u kojemu je bio odsutan zbog sudjelovanja na vojnoj vježbi.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa