Iz Istarske županije o skiciranju održivog turizma

Treba razlikovati domicilno stanovništvo od vlasnika nekomercijalnog smještaja

0
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Ministarstvo turizma i sporta krajem prošlog tjedna zaključilo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, Nacrtu prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te Nacrta prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma.

Dokumenti kroz koje će se definirati novi okvir pravila za turizam, prije svega za iznajmljivanje apartmana i druge smještajne, ali i ugostiteljske kapacitete, očekivano su privukli veliku pozornost, te gotovo 200 komentara od čega se najveći dio, odnosno tri četvrtine njih, odnosio na prijedlog pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma. S obzirom na važnost teme u javnu raspravu su se uključile i brojne institucije, a niz komentara na predložene mjere uputili su i iz Istarske županije. 

“Svojim komentarima na Nacrt pravilnika aktivno smo se uključili u proces njegove izrade, kako bismo doprinijeli postizanju što boljeg normativnog rješenja koje će svim uključenim dionicima hrvatskog turizma omogućiti učinkovit alat za održivo upravljanje destinacijom, a posljedično unaprijediti konkurentnost i atraktivnost našeg turističkog proizvoda.”, poručili su iz Istarske županije, te na naš upit u nastavku odgovora pojasnili na što su u komentarima stavili glavni fokus, odnosno koje su osnovne izmjene pravilnika predložili.  

“S ciljem prostorne održivosti turizma predložili smo da ukupni broj kreveta po hektaru izgrađenog zemljišta te ukupni broj kreveta u odnosu na broj lokalnog stanovništva moraju biti obvezni i osnovni pokazatelji održivosti i statistike u svim  tipovima  smještajnih  objekata  (komercijalnim  i nekomercijalnim), odnosno da broj kreveta mora biti uključen u obavezne osnovne indikatore prostorne održivosti.

Što se tiče realizacije cilja ekološke i društvene održivosti naš stav je da je kod definiranja "Općeg stanovništva destinacije" potrebno razgraničiti i razlikovati domicilno stanovništvo od vlasnika  nekomercijalnog smještaja, nerezidentnog stanovništva koje u vršnim mjesecima značajno utječe na potrošnju i korištenje osnovnih resursa (voda, prostor, infrastruktura, generiranje komunalnog otpada i dr.). Potrebno je jasno razgraničiti  kategoriju  „lokalnog stanovništva“ destinacije od kategorije „turista“ u nekomercijalnom smještaju (čitaj vikendice), te usmjeriti fokus na ukupni broj svih turističkih kreveta (u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju) u odnosu na ukupni broj stanovnika destinacije kao indikatora prostorne održivosti. Sve što gradnjom  nastane u prostoru a vezano je uz turizam, u prostoru trajno ostaje, te mora na pravilan način biti evidentirano u obveznim pokazateljima održivog upravljanja prostorom, jer se time u bitnome utječe na sve ostale indikatore održivosti, kao i na upravljanje cjelokupnim održivim turizmom u destinacijama.

Zaključno, držimo da je osnovni cilj propisa koji reguliraju upravljanje turizmom da se njihovom provedbom što je više moguće zaštite prostor i lokalno stanovništvo i da se u što većoj mjeri smanje negativni utjecaji ''overturizma'' na kvalitetu života u destinaciji.", poručili su iz Istarske županije.

Autor

Milan Pavlović

Milan Pavlović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa