razgovor s jasnom valić iz istarskog 'zavoda'

Koronavirus nije nestao, brojke za kolovoz u porastu. Evo koje su upute za jesensko cijepljenje

0
Ilustracija (Foto: Istarski.hr)
Ilustracija (Foto: Istarski.hr)

"U svibnju smo imali 15 prijavljenih oboljelih od Covida, u lipnju 18, u srpnju ih je bilo 141, dok je u kolovozu do sada prijavljeno 302 osoba s Covidom", javlja za Istarski.hr epidemiologinja Jasna Valić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Dakle, koronavirus nije nestao, brojke rastu zbog pojačanih gužva i mnogih manifestacija, no situacija nije alarmantna. Podsjetimo, u svibnju prošle godine ukinut je status pandemije i aktivno praćenje bolesti. Ipak, kako nam pojašnjava Valić, situacija oko cijepljenja će biti slična kao i s gripom.

 

"Radi se o virusu koji se stalno mijenja, prilagođava se našem imunološkom sustavu i svako malo dolazi nekakav novi soj. Vjerojatno će se cjepljenje sada preporučavati svake jeseni s kombiniranim cjepivom koji će odgovarati virusu koji će u tom trenutku cirkulirati. Trenutno očekujemo novo cjepivo s novom kombinacijom, imat ćemo ga u prvoj polovicu rujna i javnost će biti obaviještena, pa bi se svi oni koji su osjetljivi trebali cijepiti, jednako kao što se cjepe protiv gripe", zaključuje Valić i dodaje da će se raditi o Pfizer cjepivu.

Jer, u Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU unazad nekoliko tjedana zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od COVID-19. S obzirom na to da je od ožujka 2024. godine cirkulacija virusa SARS-CoV-2 bila niskog intenziteta, a imunitet stečen ranijim cijepljenjem i/ili preboljenjem je relativno kratkog vijeka, zadnjih je mjeseci porastao broj osjetljivih osoba i posljedično dolazi do porasta broja novooboljelih. S obzirom na to da su od početka pandemije svi nekada došli u kontakt s virusom, a većina višekratno, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 i osobama čiju osnovnu bolest može pogoršati infekcija, dovoljno primijeniti tijekom ljeta/jeseni samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome znaju li da su preboljele COVID-19 ili ne, stoji u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljenje je ovu jesen preporučljivo osobama koje nisu cijepljene ili preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci, a koje pripadaju sljedećim kategorijama stanovništva: a) osobe od 65 godina životne dobi i starije, b) korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika c) osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama d) odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju) e) trudnice f) zdravstveni djelatnici (posebno zdravstveni djelatnici u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima i hitnim bolničkim prijemima). Većini osoba navedenih pod točkama od a) do f) preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni, kažu iz HZZJZ.

Ako je osoba ranije cijepljena ili preboljela COVID-19, ljetna/jesenska doza cjepiva se preporučuje najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze cjepiva ili nakon preboljenja. Iznimke od pravila da se primjenjuje samo jedna doza cjepiva su osobe koje zbog osnovne bolesti ili terapije koju primaju imaju stanje teške imunosupresije. Ove osobe trebaju primiti dvije doze cjepiva s razmakom od tri mjeseca. Za korisnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika i za djelatnike tih ustanova, preporučljivo je organizirati cijepljenje u tim ustanovama. Za zdravstvene djelatnike i kronične bolesnike na dugotrajnom liječenju u stacionarnim zdravstvenim ustanovama te za dijalizirane bolesnike, preporučuje se organizirati cijepljenje u pripadajućim zdravstvenim ustanovama.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa