ZBUNJUJUĆA SIGNALIZACIJA

Na cesti između Vodnjana i Pule kao da se igraju s prometnim znakovima i tablama

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Nagradno pitanje moglo bi glasiti: zna li itko koliko je dozvoljeno voziti Vodnjanskom cestom iz smjera Vodnjana prema Puli? Potpuno nelogična prometna signalizacija govori da bi iz spomenutog smjera do stotinjak metara nakon kamere kojom se mjeri brzina trebalo voziti 60 kilometara na sat. U suprotnom smjeru, pak, na istoj udaljenosti od kamere stoji znak da je dozvoljeno voziti 90 na sat. Dakle, u jednom smjeru 60, u suprotnom 90.

I nije to nova priča, o tome se već pisalo u medijima, ali nedavno su dodatnu pomutnju unijeli novi prometni znakovi. Naime, na dijelu gdje se skreće za najveći istarski maslinik postavljena je signalizacija koja govori da se približavamo križanju i da bi trebalo usporiti. I sve bi to bilo u redu da prije nekoliko dana iz smjera Pule prema Vodnjanu nije uklonjen znak o ograničenju brzine na 60 kilometara na sat. To je, ponovimo, onaj smjer u kojem je dozvoljeno voziti 90 na sat. Drugim riječima, oni koji voze uzbrdo mogu, bez obzira na križanje, voziti čak 30 kilometara brže od onih koji idu u suprotnom smjeru.

 

Da bi stvar bila još luđa, onima koji voze iz Vodnjana prema Puli uz isti taj znak o približavanju križanja stoji i onaj o ograničenju brzine do 60 na sat, što znači da ni oni uopće ne moraju usporavati, budući da im je još na izlasku iz Vodnjana ostala na snazi signalizacija da je ograničenje, sad je već svima jasno, 60 kilometara na sat. Naime, nakon tog znaka nema signalizacije da više ne vrijedi to ograničenje, iako bi se moglo tumačiti da je vozač izašao iz naselja pa da vrijedi ona brzina vožnje koja je propisana za takve ceste. Zakon tako kaže da je doista dopušteno voziti do 90 na sat na cestama izvan naselja, ali samo ako to dopušta postavljeni prometni znak. A u ovom ga slučaju nema.

Ali zato na toj istoj cesti ne fali signalizacije koja vozače upućuje na skretanje za Ipsilon. U nekoliko stotina metara tu su tri velike table koje vozače upućuju da slijedi skretanje na autocestu. Najčudnija je ona tabla koja signalizira da do skretanja ima još 120 metara, a onda nakon niti sto metara još jedna tabla iste veličine koja kazuje da je vozač došao do točke kad bi se trebao prestrojiti za skretanje. Ne može čovjek omanuti ni da hoće.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa