Odlukom Ministarstva kulture i medija

Mornaričko groblje u Puli proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom

0

Ministarstvo kulture i medija na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara proglasilo je prošlog mjeseca Mornaričko groblje u Puli zaštićenim kulturnim dobrom.

Ovime se Mornaričko spomen groblje zasluženo pridružuje popisu mnogih zaštićenih kulturnih dobara na području grada Pule, i to nakon što je prošle godine Mornaričko groblje u Puli uvršteno u Europsku rutu značajnih groblja Vijeća Europe.

 

Mornaričko groblje u Puli nastaje ubrzo nakon osobne odluke cara Franje Josipa I. iz 1853. godine kojom Pula postaje glavna ratna luka tadašnjeg Austrijskog Carstva. Groblje nastaje iz potrebe pokopa umrlih i poginulih pripadnika Austrougarske ratne mornarice. Pozicioniranje groblja bila je zadaća glavnog inženjera pomorskog arsenala, Karla Moeringa, koji odabire poziciju odmah iznad Arsenala, na zaravni sv. Polikarpa. Groblje je svečano otvoreno 2. listopada 1862. godine, a odlukom Narodnog odbora općine Pula 27. listopada 1960. godine proglašeno je zatvorenim u svrhu pokapanja pokojnika. Obnovljeno je 90-ih godina prošlog stoljeća uz pomoć austrijskog Crnoga križa i Njemačkog narodnog saveza koji se brinu o brojnim vojnim grobljima na prostoru negdašnjega Carstva.

Komunalno društvo Monte giro koje održava Mornaričko groblje izražava zahvalnost Ministarstvu kulture i svima uključenima u proces što je kulturno-povijesna cjelina Mornaričkog spomen groblja, jednog od najvećih vojnih groblja u Europi, napokon priznata kao mjesto od iznimnog povijesnog i kulturnog značaja, kako za građane Pule tako i u nacionalnim okvirima. Ovo je još jedno veliko priznanje bogatoj kulturno-povijesnoj baštini naše Pule.

Mornaričko groblje u Puli upisuje se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-7822, a proces uvrštenja u popis zaštićenih kulturnih dobara je vodio Konzervatorski odjel u Puli.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa