dobili državna sredstva

Općina Medulin nabavlja spremnike za biootpad i pelene

0
Spremnici za biootpad - ilustracija
Spremnici za biootpad - ilustracija

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac danas je u zgradi Istarske županije u Puli prisustvovao svečanom uručenju ugovora za sufinanciranje projekata prijavljenih na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2024. godine. Korisnicima su ugovore uručili ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda Luka Balen.

Načelniku Općine Medulin uručena je odluka kojom se odobravaju sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Vrijednost ugovora je 31.500 eura s PDV-om, od čega će Fond sufinancirati 40 posto. Općina će u navedenom iznosu nabaviti 400 spremnika za biootpad sa gumenom brtvom i kopčama za zatvaranje poklopca, pojedinačne zapremnine 120 litara te 10  „zvona“ za prikupljanje staklenog otpada, pojedinačne zapremnine od 2.5 kubika.

Uz ovu, Općini Medulin je pripala i odluka o neposrednom sufinanciranju provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva u iznosu od 9.872 eura s PDV-om, od čega će Fond sufinancirati 40 posto. Ta će sredstva poslužiti za organizaciju Eko-dana koji će uključiti edukativnu javnu akciju kuhanja od ostataka hrane te degustaciju, sajam razmjene rabljene odjeće, radionicu kućnog kompostiranja i održivog gospodarenja otpadom te druge aktivnosti vezane uz ponovnu uporabu otpada.

 

Uz navedeno, organizirat će edukacije za školarce, edukativno predavanje za radnike u školskoj kuhinji o smanjenju otpada od hrane te će izraditi edukativno-informativne letke i knjižicu recepata o temo Hrana nije otpad. Cilj je smanjenje količine otpada, prvenstveno biootpada. Izradit će se i tiskani materijal na stranim jezicima da bi sve informacije o selektivnom prikupljanju otpada s naglaskom na smanjenje i zbrinjavanje biootpada i otpada od hrane bile dostupne turistima.

U 2023. godina Općina je implementirala pilot projekt uvođenja spremnika za prikupljanje biootpada u naselju Pomer, za što je nabavila 200 spremnika. U 2024. godini će provesti nabave za još ukupno 700 spremnika za biootpad te će tako dostići količinu od ukupno 900 spremnika za biootpad. Isto tako, u 2024. godini Općina će nabaviti i 300 kompostera za zeleni otpad iz kućanstava. Uz navedeno, provest će i ranije spomenute izobrazno-informativne aktivnosti kojima će se educirati stanovništvo i turisti, što će za krajnji cilj imati smanjenje količine biootpada i hrane na području cijele općine. Time će pridonijeti smanjenju količine hrane iz kućanstva koju trenutno svi zbrinjavaju na Kaštijunu, a koja se smatra jednim od glavnih uzročnika stvaranja neugodnih mirisa.

Kirac je naglasio da će se spremnici za otpad koje će uskoro nabaviti koristiti za zbrinjavanje hrane iz kućanstava na području općine. Za preuzimanje te vrste otpada Općina će angažirati ovlaštenog preuzimatelja, što će u konačnici rezultirati time da biootpad neće biti zbrinjavan na Kaštijunu, nego na drugoj lokaciji. Uz spremnike za biootpad, kojih će Općina putem budućih nabava priskrbiti dovoljan broj kako bi pokrila potrebe svih kućanstava, nabaviti će i spremnike za zbrinjavanje pelena čiji otpad neće završavati na Kaštijunu, već će ga zbrinuti ovlašteni preuzimatelj.

Kirac je naglasio da će svim navedenim aktivnostima Općina djelovati u smjeru smanjenja opterećenja Kaštijuna otpadom i to prvenstveno otpadom od hrane.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa