ODREĐENI PAROVI HRVATSKIH BOĆARSKIH LIGA

'Ples kuglica' na startu donio dva istarska derbija

0
U PRVOM KOLU PROTIV 'SVOJIH' - Pazinac Valter Ivančić, trener Istre Poreč (foto: Milivoj Mijošek)
U PRVOM KOLU PROTIV 'SVOJIH' - Pazinac Valter Ivančić, trener Istre Poreč (foto: Milivoj Mijošek)

Ždrijeb rasporeda hrvatskih boćarskih liga za predstojeću sezonu 2024/25. donio je odmah na početku novog prvenstva Super HBL, koje kreće 19. listopada, istarski derbi Pazina i Istre Poreč koji će se odigrati u dvorani Boćarskog centra "Aleksandar Anzur".

Biti će to prvi ponovni službeni susret Pazinjana i Porečana nakon više od 20 mjeseci s obzirom na to da se klub iz Anzurovog doma, povratnik u najelitniji razred hrvatskog ligaškog boćanja, prošle sezone natjecao u 1. HBL sjever. U zadnjem odigranom susretu odvih dvaju suparnika u Pazinu još krajem studenog 2022. slavili su domaćini 14:12.

Teorijski bi derbi prvog kola Super HBL trebao biti ogled aktualnih prvaka i viceprvaka Hrvatske, Vrgorca (bivši Biston) i Pule u Baškoj Vodi. No, kako se prošlosezonska šampionska momčad Vrgorčana potpuno rasula, taj je klub napustilo čak sedam igrača uključujući i najistaknutijie snage, reprezentativce Marina Milićevića koji je pojačao upravo Pulu, te braću Peru i Marina Ćubela koji su se vratili u zagrebački Zrinjevac, upitno je hoće li Puležani uopće imati potrebu putovati u Bašku Vodu. Naime u ovom je trenutku uputno hoće li Vrgorac imati, a ako hoće, kakvu uopće momčad za odigravanje sezone, jer krajem kolovoza još uvijek nema dovoljan broj registriranih igrača za odigravanje prvenstva.

Već drugog kolo u Super HBL na Verudi donosi novi istarski derbi, dvoboj Pule i Istre Poreč.

 

Što se 1. HBL sjever tiče, koja također kreće 19. listopada, prvo kolo također donosi jedan istarski derbi u porečkoj boćarskoj dvorani SRC Veli Jože, susret ambicioznog novajlije u ovom rangu natjecanja Špadića i Umaga. Funtana će pak u Labincima ugostiti Sveti Rok iz Klane.

Novina u načinu igranja Super HBL i 1. HBL sjever je da više nema Lige za prvaka i Lige za ostanak, već će se nakon 14. odigranih kola u temeljnom ligaškom dijelu natjecanja po četiri najbolja kluba plasirati u doigravanje, odnosno polufinale, a potom najbolja dva polufinalista i u finale. Polufinalna i finalna serija se igraju po sustavu boljeg iz dva ili eventualno najviše tri susreta. Iz Super HBL ponovno izravno ispadaju dvije momčadi, dok iz 1. HBL sjever ispada onoliko momčadi koliko je potrebno da liga i sljedeće sezone broji osam klubova.

Natjecanje u 2. HBL Istra - Primorje kreće 7. rujna, a u prvom kolu od svega tri istarska kluba domaćini su samo Sošići koji će u susretu novajlija ugostitit grobnički Frankopan. Rašu očekuje zahtjevno gostovanje kod čavjanskog Krenovca, dok će Ročko Polje gostovati u Kastvu.

U Hrvatskoj ženskoj ligi, koja kreće 20. listopada, Labin, odnosno dosadašnja ženska ekipa Rudar Labina koja se izdvojila u samostalni klub, će u prvom kolu ugostiti Kastav, dok će Pula na gostovanje u Mariniće. Već u drugom kolu Puležanke će u derbiju ugostiti Komižu sa otoka Viska za koju će u novoj sezoni igrati njihova bivša suigračica Nives Jelovica. Prvi istarski derbi Puležanki i Labinjanki na programu je 2. veljače.

Jednako kao i u muškim Super HBL i 1. HBL sjever i u HŽBL će se nakon temeljnog ligaškog dijela po četiri najbolja kluba plasirati u doigravanje. (IBS)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa