UOČI NEDJELJNOG SUSRETA NA 'DROSINI'

S jednim igračem Hajduka još uvijek imam neraščišćene račune

0
Tomislav Černjul u razgovoru za istarski.hr (foto: Istra 1961)
Tomislav Černjul u razgovoru za istarski.hr (foto: Istra 1961)

Mnogo je igrača obilježilo susrete Istre 1961 i Hajduka u posljednjih tridesetak godina otkako se istarska momčad u svojim različitim oblicima, imenima i bojama natječe u najelitnijem hrvatskom nogometnom rangu. Jedan od ‘dugovječnijih’ sudionika tih ogleda svakako je Tomislav Černjul, stasiti obrambeni igrač koji pamti prve susrete ova dva takmaca na starom Gradskom stadionu, pa preko Valkana i Verude natrag na Drosinu, gdje je u dresu Uljanika igrao i povijesno finale Kupa 21. svibnja 2003. godine. Za Istru je nastupao još dok je nosila plave dresove, da bi potom za Puljane igrao i u ‘zeleno-žutoj’ garnituri. Danas 52-godišnji Banjolac u Istri je bio i u sezoni 1999/2000. kada je Istra ponovno ušla u Prvu ligu, da bi potom sezonu na najvišoj nogometnoj razini završio u Uljaniku. Na čelu ‘brodograditelja’ je bio i kao predsjednik kluba, da bi u prošlom mandatu obnašao i funkciju dopredsjednika županijskog nogometnog saveza.

Černjul je bio i sudionikom prvog gostovanja Hajduka na pulskom stadionu u najvišem ligaškom nadmetanju krajem rujna 1992. godine kada su domaćini slavili zgodicima Eveldina Trešnjića i bombom s dvadesetak metara Davora Lasića.

- Već sam 1991. odigrao prvu službenu utakmicu za seniore Istre, kada smo igrali s Dinamom, dok je utakmica s Hajdukom došla nešto kasnije, gdje sam bio u igri nekoliko minuta, kao mlad igrač. Splićani su u to vrijeme bili daleko najbolji i najkvalitetniji klub u Hrvatskoj. Imali su u svojim redovima jako mnogo igrača koji su svoje kvalitete pokazali u bivšoj jugoslavenskoj ligi, a utakmice su i tada bile posebne jer su oni imali velik broj navijača u Puli, pa je atmosfera uvijek bila prava nogometna. Nakon naše pobjede bila je velika euforija u gradu, jer nitko nije očekivao da to možemo postići i bili smo veliko iznenađenje. U tom trenutku zasjeli smo na drugo mjesto prvenstvene ljestvice i pobjeda se slavila do duboko u noć, svih dvadesetak igrača sa stotinjak navijača koji su nas pratili, prisjeća se Tomislav Černjul.

 

No, najupečatljiviji susret s ‘majstorima s mora’ nije mu ostao u najljepšem sjećanju te ožiljke tog susreta nosi i danas.

- U vrlo ranoj fazi utakmice negdje krajem devedesetih tadašnji njihov napadač Jurica Vučko mi je potpuno namjerno laktom ‘razvalio’ glavu, iako je lopta bila pedesetak metara dalje od nas. I dan danas imam razbijen nos tj. frakturu nosne kosti. Pao sam negdje na rubu našeg šesnaesterca i tadašnji sudac, ne sjećam se tko je sudio taj susret, počeo je  vikati na mene da ne radim dramu i kako će mi dati crveni karton ukoliko nastavim ‘folirati’. Ja sam se ustao onako u krvi, otišao u svlačionicu i kasnije prema bolnici. Htio sam se nakon toga na neki način tom igraču osvetiti, no on je u polusezoni napustio Hajduk i otišao ako se ne varam u Španjolsku (u današnjeg Istrinog vlasnika Alaves, nap. a.) i poslije se nismo imali prilike susresti. Definitivno, bio sam jako razočaran i ljut takvim nesportskim potezom jednog od igrača koji je bio ‘netko i nešto’ u tadašnjoj ligi, govori tadašnji Istrin stoper.

Bilo je međutim i mnogo lijepih trenutaka. Jedan od najljepših je svakako i nastup Uljanika u finalu Kupa 2003. godine. Puljani su bili prvi drugoligaši koji su nastupili u velikom finalu, koje se tada, kao i prošle sezone, igralo na dvije utakmice.

- Za Uljanik je tada nastupao jedan dobar dio igrača koji smo stasali u Istri, ali zbog jako lošije financijske situacije selili prema Verudi, jer je Uljanik to mogao popratiti i na iznenađenje svih ušli smo u finale kupa. Hajduk je i u to vrijeme imao izuzetno jaku ekipu, no bez obzira na to uspjeli smo prvi susret na Drosini učiniti neizvjesnim do samoga kraja, dok smo pod utjecajem atmosfere ipak ‘pokleknuli’ na Poljudu i do dana današnjeg niti jedan drugoligaš nije uspio stići do same završnice, kaže Černjul.

Nedjeljni ogled na Drosini trebao bi pružiti puno manju razliku u kvaliteti između ovih dvaju protivnika, koji su posljednji susret na Drosini sredinom svibnja odigrali bez pobjednika 1:1.

- Ova utakmica je svakako veliki izazov za oba kluba. Ni Istra 1961 pa ni Hajduk nisu najbolje krenuli u prvenstvo kao što su očekivali. Istra može biti malo zadovoljnija s domaćom pobjedom protiv Gorice, no dva gostovanja ukazuju na to da ima još dosta posla za trenera Paola Tramezzanija i tu našu novu ekipu, dok s druge strane Hajduk ima svojih problema. Očekujem veliku posjećenost na Drosini i neizvjesnost jer smatram da Istra u ovom susretu nije bez svojih šansi. Vjerujem da će Tramezzani spremiti ekipu koja može osvojiti barem bod i nadam se da ćemo uživati u kvalitetnoj igri, jer motiva ne nedostaje kod oba protivnika, zaključuje Tomislav Černjul.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa