'ZELENO-ŽUTI' POTOPLJENI U MAKSIMIRU

'Petarda' u Majkićevoj mreži na otvaranju prvenstva

0
Sa susreta Dinama i Istre 1961 (foto: Marko Prpić / PIXSELL)
Sa susreta Dinama i Istre 1961 (foto: Marko Prpić / PIXSELL)

Nadali su se nogometaši Istre 1961 da bi gostovanje u Maksimiru na premijeri ovogodišnje HNL sezone moglo biti povijesno zbog načina igre koji je njihov trener Paolo Tramezzani spremao uoči ovog prvenstva.

I bilo je, ali ne na način kako su to Istrijani zamislili. Hrabrost u držanju visokog presinga i pritiska na posljednju Dinamovu obrambenu liniju pokazala se ovoga puta kao ludost. Golovi su na Maksimiru padali poput dosadne kiše koja je dobro smočila nešto više od šest tisuća gledatelja, koliko je došlo pogledati premijeru. 

Istra je u prvom dijelu zagospodarila terenom, imala više loptu u nogama i igru preselila na Dinamovu polovicu. Izgledalo je to jako simpatično u prvih desetak minuta, dok domaći nogometaši nisu odlučili prijeći centar.

Tramezzani je, za razliku od pripremnih susreta kada se uglavnom branio sa tri stopera, vratio zadnju liniju sa četiri igrača što ‘zeleno-žuti’ nisu baš često igrali ovoga ljeta. Dinamovci su poentirali u gotovo svakom napadu kojeg su organizirali u prvih 45 minuta.

Prvi gol pao je već u 13. minuti nakon potpune terenske dominacije Istre, kada Pjaca prolazi po desnoj strani, a njegov ubačaj glavom u mrežu posprema Hoxha. Samo pet minuta kasnije novi kontranapad domaćih plavih rezultirao je opasnim prodorom Hoxhe, kada Majkić otklanja opasnost. Lopta je otišla u korner, a nakon ubačaja Baturine Theophile Catherine samo se naklonio na drugoj vratnici i povećao domaće vodstvo. 

 

Istrijani ni nakon već popriličnog rezultatskog zaostatka nisu odustajali od planirane igre i pokušavali i dalje ugroziti domaći gol nakon oduzimanja lopte u visokoj fazi napada. Zamalo im je to uspjelo u 25. minuti kada Maurić izbacuje Lawala u čistu šansu, Istrin napadač zaobilazi Nevistića, no njegov slabašni udarac sa gol crte čisti Catherine.

Lopta je u prvih pola sata uglavnom bila na Dinamovoj polovici, a takva je situacija ostavljala pukotine u gostujućoj obrani, koje po treći puta aktualni prvak koristi u 28. minuti nakon što ‘zeleno-žuti’ gube loptu, a Dinamo razvija kontranapad preko Baturine koji je povukao loptu, dodao za usamljenog Kulenovića kojemu nije problem povećati vodstvo.

Dinamovci su se još u nekoliko navrata poigravali s Istrinom obranom, a novi zicer Kulenovića bravurozno skida Majkić.

S nastavkom susreta pojačala je i kiša na Maksimiru, a domaći su nogometaši krenuli puno angažiranije. Nagradilo ih je to već u četvrtoj minuti nastavka kada Kulenović prebacuje Majkića za visokih 4:0. Samo dvije minute kasnije Baturina radi dar-mar u Istrinoj obrani a njegov udarac krajnjim naporima zaustavlja Majkić.

Tramezzani je prve izmjene napravio u 58. minuti kada umjesto Ramića, Vuka i Maurića u igru ulaze Valinčić, Ćalušić i Filet, ali se intenzitet igre nije promijenio. Prvu prijetnju u nastavku zeleno-žuti si kreirali u 60 minuti kada Kadušić prebacuje zadnju liniju Dinama a povratnu loptu Lawala Filet šalje preko gola. 

Samo su milimetri odlučivali u 77 minuti da Istra ne primo i peti gol. Ali Pierre Gabriel bio je uspješan samo minutut kasnijeprecizan  kada prebacije Majkića za petardu u Istrinoj mreži

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa