Saznajemo

Država pokrenula postupak upisa prava vlasništva na zemljištu na kojem Kliman gradi stanove

0
Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)
Anton Kliman (Snimio Milivoj Mijošek)

Država je pokrenula postupak za upis prava vlasništva na zemljištu Grada Vodnjana u Barbarigi na kojem HDZ-ov saborski zastupnik Anton Kliman trenutno gradi stanove i gdje želi graditi hotel, doznaje Istarski.hr.

Naime, tvrtke u Klimanovom vlasništvu, Barbariga Nova i Barbariga Vitality, trenutno koriste pravo građenja na tim česticama temeljem Ugovora o pravu građenja sklopljenog s Gradom Vodnjanom 2016. godine. Međutim, sudeći po zakonu, ali i relativno novoj sudskoj praksi, sve nekretnine koje su 19. listopada 1990. godine bile dijelom šumsko gospodarske osnove vanknjižno su vlasništvo Republike Hrvatske, te država u zadnje vrijeme pokreće takve sporove diljem Hrvatske. Većinu sporova, treba reći, država na kraju i dobiva.

Uglavnom, u slučaju upisa Republike Hrvatske na Klimanove čestice, a što je vrlo izgledan epilog, postoji varijanta da država poništiti ugovor o pravu građenja, te je pitanje koji su Klimanovi daljnji koraci, budući da je jedan dio projekta već u poodmakloj fazi, odnosno zgrade već dobivaju svoje konkretne konture. Za vjerovati je da će Kliman, odnosno njegove trvtke kojima upravlja pulski odvjetnik Marino Folo, tražiti zaštitu svojih stečenih prava te da će se predmet vući po sudovima još neko vrijeme.

Treba reći i da je Kliman prije otprilike godinu dana iskoristio pravo da Gradu Vodnjanu uputi zahtjev za otkup parcela na koje ima pravo građenja. Procedura oko toga je već započela.

Informaciju oko ovog poteza države su nam potvrdili u Gradu Vodnjanu.

"S obzirom na zaprimljeni zahtjev investitora Barbariga nova i Barbariga Vitality, upravno tijelo Grada Vodnjana sukladno preuzetim ugovornim obvezama temeljem Ugovora o pravu građenja, započelo je provođenje postupka u svrhu utvrđenja uvjeta za prodaju predmetnih nekretnina. U postupku su izvršene radnje procjene vrijednosti nekretnina od strane ovlaštenog procijenitelja graditeljske struke te je predmetna procjena dostavljena na mišljenje Zajedničkom procjeniteljskom povjerenstvu Istarske županije", kažu iz Grada Vodnjana i potvrđuju da se država ipak želi uknjižiti na to što joj vanknjižno pripada.

"U međuvremenu je zaprimljen zahtjev Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, koju zastupa Županijsko državno odvjetništvo u Puli, za mirno rješenje spora radi uknjižbe prava vlasništva na k.č.br. 553/43, k.č.br.520/10, k.č.br. 520/11, sve k.o. Vodnjan. Zahtjev za mirno rješavanje spora temelji se na pozivu da su u vrijeme stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o šumama, dana 16. listopada 1990. predmetne nekretnine bile šuma, te je stoga podnositeljica zahtjeva (RH) vlasnica predmetnih nekretnina, odnosno od nje nastalih nekretnina. Stoga je neosnovan i nezakonit upis vlasništva Grada Vodnjan", potvrđuju. Dakle, za vjerovati je da DORH očito posjeduje nepobitne dokaze da su nekretnine zaista u naravi bile šuma. Također, iz Grada Vodnjana najavljuju da će se o podnesenom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva očitovati u propisanom roku od tri mjeseca.

"Uvidom u uredsko poslovanje ovog upravnog tijela, utvrđeno je da je investitor Barbariga nova u pogledu gradnje na k.č.br. 520/10 i k.č.br. 553/43, obje k.o. Vodnjan, predao zahtjev za produženje važenja građevinske dozvole te da nije započeo sa gradnjom. U pogledu gradnje na k.č.br. 520/11 k.o. Vodnjan prijavljen je početak građenja", zaključuju iz Grada Vodnjana.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa