NA POMOLU OBNOVA PULSKE 'ŠPICE'

Otkriveni detalji novih Giardina. Predviđena dva trga i još mnogo toga

0
Izvor: Facebook / 3LHD studio
Izvor: Facebook / 3LHD studio

Prvi čovjek Pule Filip Zoričić pohvalio se na svome facebook profilu s idejnim projektom dugoočekivane obnove Giardina, koji je izradio „3LHD studio“. Najavio je da će se prezentacija za javnost održati krajem kolovoza.

Dotad, spremno je objasnio koncept novog lica gradske špice.

Piše, tako, sindaco da je osnovna ideja projekta čuvanje i ponovna afirmacija četveroreda stabala ladonje, kojih će u konačnici biti 108 stabala, 50 više negoli dosad.

„Ova jedinstvena i najvrednija zelena oaza u povijesnoj jezgri važan je dio identiteta našega grada i treba obnovu u cijelom obuhvatu. Ideja je da se u čitavom prostoru prednost daje pješaku, no u prvoj fazi kao zona smirenog pješačko-kolnog prometa, gradskog i servisnog, tzv. “shared street” koncept. To uključuje obnovu i nove elemente cjelokupnog prostora; sav urbani dizajn, novu rasvjetu, klupe, koševe za smeće, nove terase i tende lokala, kao i novo popločenje kamenom, primjerenog lokalitetu“, ističe Zoričić.

 

Nadalje, između ostalog, napominje da se u sklopu uređenja pješačkih površina, osim trga Giardini kao centralne zone, planiraju i dva nova trga, ispred zgrade FINA-e, te onaj kraj nekadašnjeg kina, uz izmijenjen smjer prometa.

Pogled na terase sa gradskih zidina (Izvor: Facebook / 3LHD studio

Na prvom trgu planira se izvedba umjetničko-prostorne instalacije, odnosno mjesta društvenih okupljanja. Ispred nekadašnjeg kina, pak, značajno će se povećati ploha trga i time dobiti zona za organizaciju raznovrsnih manifestacija, koja će biti oplemenjena niskim autohtonim zelenilom.

Ima, naravno, još do toga da ideja s projekcijskih platna "sleti" u stvarnost. Slijedi, naime, raspisivanje natječaja za glavni projekt, a potom za izvođača radova koji bi, zaključuje Zoričić, krenuli dogodine nakon turističke sezone.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa