Nedjelja 23:59

7 (dana) u 7 (slika)

0

Sedam dana stariji, te u vrlo rijetkim slučajevima i ponešto mudriji, stigli smo i do kraja zadnjeg srpanjskog tjedna uglavnom obilježenog traganjem za hladom ili kakvim klimatiziranim prostorom, te naravno korištenjem, planiranjem ili maštanjem o godišnjem odmoru. Onim sretnijima zalomilo se pa su ovog tjedna imali razloga očistiti apartman ili pripremiti posteljinu za nove goste u kući za odmor, dok su oni baš jako dokoni pogledali svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, ali su kasnije vjerojatno imali ozbiljnih poteškoća pronaći nekoga zainteresiranog za razgovor o dojmovima, čak i uz bocu nekog pošteno ohlađenog lagera.

U onom smo dijelu godine u kojem (osim ako niste pripadnici generacija koje su stigle iza Milenijalaca) nemate apsolutno nikakav racionalni ni prihvatljivi razlog zbog kojeg bi mobitel po “cijele božje dane” preturali po rukama, makar sam mišljenja da nam neka auto ograničenja, po tom pitanju, ni u ostatku godine ne bi bila suvišna. 

Naravno, vesele nas i laskaju nam vaše povjerenje, pažnja i gotovo milijun i pol tjednih pregleda naših tekstova, ali veliki lajk, kako kažu klinci, imaju i svi oni koji su proteklih dana zbog ljetnih radosti propustili družiti se s našim autorima. 
Ovih sedam slika mala je retrospektiva autorskih tekstova koji su privlačili najveću pozornost čitatelja od ponedjeljka do danas, a ako se među njima nalazi neki koji ste propustili pročitati, ovo je dobra prilika da to ispravite.

PONEDJELJAK 

Luka Pranjić, svećenik Porečke i Pulske biskupije i rođeni Porečan, već godinama obavlja misionarski posao u Ekvadoru, zemlji obilježenoj visokom stopom siromaštva i još većom kriminala, povezanog s narko miljeom. To je bio povod za razgovor u kojem se Ivor Balen nije zadržao samo na Ekvadoru, već se pozabavio i nekim porečkim temama, kao i aktualnostima vezanima za Crkvu i koji smo objavili u ponedjeljak.

UTORAK 

S 23 godine Mafalda Brumnić je iz Vodnjana otišla u Pariz i zaposlila se u modnoj industriji u kojoj je strelovito napredovala i do kraja radnog vijeka radila u Givenchyju, kući poznatoj po visokoj modi, kozmetici i parfemima. Mafalda, koja svako ljeto dolazi u istarski grad u kojem je provela svoju mladost, ugostila je Bojana Žižovića u svojoj vodnjanskoj kući u koju dolazi barem jednom godišnje. 

SRIJEDA

Hrvatska Vlada donijela je odluku o povećanju osnovice za 270 državnih dužnosnika kojima će neto plaća nakon 10 godina značajno porasti i to za više od 60 posto, a najvišim dužnosnicima i za 70 posto. To je bilo inspiracija Nenadu Čakiću za još jedan Komentar dana, te stav kojim je od ranog jutra, za njega uobičajeno, izazivao podijeljene reakcije čitatelja. 

ČETVRTAK

Bojan Žižović i Milivoj Mijošek zaputili su se do Kopra i vratili se s pričom o jednoj prometnici koja svakodnevno trenira živce ljudima i s hrvatske, ali i sa slovenske strane granice. 

PETAK

Puno je, prazno je... napisao je Ivor Balen nedavno u svojih Pet crtica, a u petak je o problematici viška kuća za odmor u Istri i njihova punjenja razgovarao s direktorom istarske TZ Denisom Ivoševićem.

SUBOTA 

Igor Radić u subotu je predstavio omiljenog pazinskog knjižničara Zorana Damjanovića i jednu, nažalost sve rjeđu, ljetnu razbibrigu - čitanje knjiga.

NEDJELJA

U nedjelju se malo što moglo nositi s moćnim i veličanstvenim boškarinima koje je u subotu okupila još jedna Jakovlja. A kako bi i moglo, pa najveći među njima imao je 1375 kila!   

Autor

Milan Pavlović

Milan Pavlović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa