članovi rsk mladost

Vrijedna ekipa čistila medulinsko more od starih mreža. Spasili jednog hlapa

0

Tijekom srpnja članovi Ronilačko sportskog kluba Mladost iz Medulina Josip Ritoša, Robert Čupev, Petra Peharec, Matea Ikić, Lea Ikić Čupev i Ivica Biletić uz pomoć malih klupskih natjecatelja izvlačili su zaostale ribarske mreže iz Medulinskog akvatorija.

Aktivnost se izvodi u sklopu programa koji sufinancira Općina Medulin "Vađenje zaostalih ribarskih mreža iz Medulinskog akvatorija". te se provodi od 2022. godine. 

"Prošlog tjedna izvlačili smo veliku ribarsku mrežu u akvatoriju Monte Kopa iz dubine od 30 metara, za koju smo trebali koristiti padobran za dizanje tereta jer je nismo mogli ručno. Pored navedene velike ribarske mreže, tijekom srpnja izuvkli smo još jednu manju ribarsku mrežu i jednu ribarsku vršu južno od uvale Sveti Mikula na rtu Kamenjak. Kako ribarske mreže i drugi ribolovni alati ostaju na morskom dnu, riba i ostali morski organizmi se i dalje hvataju, što je pogubno i za ribare i za biološku raznolikost te sve morske organizme. Također, riba se rjeđe vraća na ta područja", ističe Petra Peharec.

 

Dodaje da su u velikoj mreži naišli živućeg hlapa, koji je ostao bez jednog kliješta, te su ga oslobodili i pustili natrag u more.

"Pored hlapa, u mrežu se zaglavila riba šargo koja nije uspjela preživjeti te su vidljivi znakovi ugriza drugih organizama, vjerojatno onih koji su se također našli zaglavljeni u mreži. U mreži se našao veliki broj živih juvenilnih i odraslih jedinki morskih zmijača, rakova, pjeskorovnih kozica, bodljikavog volka, te češljača (kanaštrele). Oslodili smo sve jedinke koje smo mogli osloboditi te time doprinijeli rasprostiranju i bioraznolikosti navedenih vrsta. Posebno bitne za opstanak su juvenilne jedinke, koje komercijalno nemaju vrijednost. U manjoj ribarskoj mreži naišli smo na nekoliko jedinki raka kosmača, odnosno rakovice spužvonoše, koji je često u simbiozi sa spužvom te smo i njih oslobodili", ističe Peharec.

Pored organizama koje vide golim okom, napominje, veliki je broj vrsta malih organizama koji nastanjuju oklope rakova ili žive samostalno te se zaostalim mrežama narušava i njihova populacija.

"Narušavanjem broja bilo koje populacije narušavamo prirodni hranidbeni lanac, a samim time i bioraznolikost morskih staništa", zaključuje Petra Peharec.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa