ususret 20. gramperijadi

Samo u Kašteliru se za krumpir kaže gramper. Odgovor na pitanje zašto je vrlo zanimljiv

0

Samo u kaštelirskom kraju krumpir nije tek jednostavna namirnica nego pravi kralj gastronomije, i zato vas pozivamo da nam se 25. srpnja 2024. pridružite u Kašteliru na jubilarnoj 20. po redu Gramperijadi, fešti od krumpira. Program počinje u 18 sati i jamči obilje dobre hrane i zabave, poručuju organizatori.

Kaštelirska Gramperijada je nadaleko poznata i sinonim je za odličan provod, dobru glazbu i obilje izvrsne hrane i pića, s veličanstvenim krumpirom kao zvijezdom ove sjajne manifestacije.

Manifestaciju organiziraju Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci i Općina Kaštelir-Labinci, uz podršku Upravog odjela za turizam Istarske županije.

 

Svakako valja podsjetiti da se jedino u Kašteliru, na lokalnom narječju, krumpir naziva gramper, a priča kaže da je taj naziv nastao tijekom napoleonskih vremena, kad su francuski vojnici u te krajeve prvi put donijeli krumpir. Lokalno stanovništvo naučili su o kakvoj je namirnici riječ i kako je spremati, a za to je, govori legenda, bio zadužen stariji kuhar koji je od krumpira pripremao izvrsna jela. Svi su ga zvali "gramper", što dolazi od francuske riječi za djeda, pa je tako za krumpir ostao uvriježen baš ovaj naziv. Ujedno, Kaštelir nije čuven samo po specifičnom nazivu za krumpir, nego je upravo kaštelirski krumpir nadaleko poznat po svojoj vrhunskoj kvaliteti.

Odavna je mnogo obradivih površina u Kašteliru bilo zasađeno upravo krumpirom i doslovno se živjelo do ove svestrane namirnice. Ljudi su traktorima dovozili urod koji se vagao u centru Kaštelira te se otpremao dalje put otkupnih centara i hotela. Danas se grampere na području Kaštelira i Labinaca više ne proizvodi u tolikim količinama, ali mu je kvaliteta doista iznimna. Dodatno, potražnja za domaćim proizvodima kontinuirano raste i ljudu sve više cijene namirnice koje na tržište plasiraju OPG-ovi, a tu svakako značajno mjesto zauzima i krumpir.

Slobodno se može reći da je gramper u kaštelirskom kraju oduvijek značio život te da je odigrao vrlo važnu ulogu u povijesti lokalnog stanovništva. Na kraju krajeva, zato mu je i posvećena cijela manifestacija, pa će vas na ovogodišnjoj Gramperijadi čekati brojna jela od krumpira, a bit će tu i degustacija proizvoda lokalnih OPG-ova.

"Jamčimo da ćete se izvrsno zabaviti na Gramperolimpijadi i na urenebesnim natjecanjima u guljenju ili jedenju krumpira. Manifestacija ima i sportski dio – malonogometni turnir koji će se odvijati kroz tri dana, od 23. do 25. srpnja, dok su za glazbeni dio zaduženi bend Grooversi i DJ Johnny B.", ističu organizatori.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa