već je u marseillesu

Pomerac vjeruje da ima šanse za medalju na Olimpijskim igrama

0
Martin Dolenc (foto: HOO)
Martin Dolenc (foto: HOO)

I dok olimpijski predstavnici sa svih strana svijeta polako pakuju kofere za Olimpijske igre u Parizu, jedan je istarski novopečeni olimpijac već neko vrijeme na samom poprištu događaja. Pomerac Martin Dolenc u marsejskom zaljevu već neko vrijeme hvata pravi vjetar i pokušava proniknuti u čari samog sportskog borilišta, kako bi na svojoj prvoj velikoj olimpijskoj smotri pokušao možda stići i do medalje. Mladi jedriličar, koji je dosad u svojoj karijeri poprilično skromno i nezamijećeno osvajao velike trofeje, sada se penje na veliku pozornicu gdje će, kao i njegov sport kitesurfing zabljesnuti pred reflektorima svjetskih medija. 

 

Za kitesurfing su ovo premijerne Olimpijske igre, a regatno polje smješteno je u francusku najveću luku i najznačajnije središte nakon Pariza - Marseille.

- Treniram ovdje već više od mjesec i pol dana te sam samo u dva kratka navrata bio u Pomeru i na Bolu na svojevrsnom malom odmoru. Tu sam s roditeljima i sestrom te iako sam prije nego sam ovdje došao slušao ne baš lijepe stvari o ovom mediteranskom gradu, prvenstveno što se sigurnosti tiče, sada mogu reći da bih s guštom mogao ovdje živjeti. Bio sam malo u strahu jer su svi govorili da je opasan grad, ali na kraju mogu reći da sam se zaljubio i da mi je ovdje predivno - kaže o svojim prvim dojmovima o ovom francuskom gradu na Mediteranu Martin Dolenc.

Postoji pozitivna trema

Martin je naravno gotovo svaki dan na moru. Proučavaju je vjetrovi i najbolje putanje za jedrenje. Jer, osim snage i vještine dobar odabir vjetra presudan je za dobar rezultat.

- Otprilike oko podne odlazim na more i tada započinju treninzi. Moram paziti da se ne pretreniram, što mi se znalo dogoditi ranije. Samo regatno polje je drugačije od dosadašnjih s obzirom da se nalazi u gradu i vjetar nema uvijek isti smjer na što utječe mnogo faktora. Nije ko naš maestral na Braču koji uvijek dolazi iz istog smjera. No nakon toliko vremena ovdje mislim da sam ga skužio i to će biti vrlo bitno u postizanju dobrog rezultata - kaže Dolenc.

Prve Olimpijske igre sa sobom donose i poseban osjećaj, a sama činjenica kako ga mnogi svrstavaju u legitimnog kandidata za medalju svakako donosi dodatan pritisak.

- Pa, postoji neka pozitivna trema. Međutim, najveću tremu koju je pratio i strah imao sam uoči Den Haaga, gdje sam prošle godine osigurao nastup na Igrama. Sada je to ipak malo drugačije i kao da jedva čekam da počnu službena natjecanja. Vjerujem da mogu do medalje. Na meni se da se dobro skoncentriram i odradim svoje nastupe na najbolji mogući način. Vjerujem da u kvalifikacijskim utrkama mogu uloviti plov za medalje, a onda je sve moguće - dodaje Dolenc.

Zahvaljujući činjenici da njegovi nastupi na Olimpijskim igrama počinju nešto kasnije, imati će priliku sudjelovati i u otvaranju koje organizatori priređuju na rijeci Seini.

- Svi mi govore kako su otvaranja Olimpijskih igara stvarno nešto posebno i kako je šteta to propustiti. Srećom, zbog rasporeda imati ću tu privilegiju da skoknem na otvaranje s obzirom da mi natjecanja započinju kasnije od ostalih naših jedriličara - dodaje Dolenc.

'Važno je sudjelovati'

Bez obzira na postignuti rezultat njegovi klupski kolege i prijatelji iz Pomera ovoga će se ljeta isključivo voditi starim olimpijskim geslom, pa će zbog samog njegovog sudjelovanja na ovom najvećem svjetskom sportskom događaju sredinom kolovoza svom sugrađaninu prirediti veliku feštu.

- Da, haha. Kažu da će biti veća i od one koju su priredili kada sam izbori olimpijski nastup - zadovoljan je Martin.

U međuvremenu je Dolenc postao i marketinški interesantan te je nedavno snimio reklamu za poznati svjetski pivski brend.

- Pronašli su me preko Instagrama i poslali poruku da li sam zainteresiran za suradnju. Iako gotovo nikad ne pijem pivo, kada se to dogodi isključivo se u mojoj ruci nađe Corona, pa mi je nekako bilo drago da su baš oni nazvali - dodaje Dolenc.  

Natjecanje u kitesurfingu započinje tek 4. kolovoza i nakon četiri uzastopna dana jedrenja, u petak 9. kolovoza na rasporedu je ‘medal race’. Nadamo se da ćemo u ovoj utrci vidjeti i našeg Pomerca Martina Dolenca.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa