ĆAKULA U PROLAZU

'Nanke freško mi ne dela ta teplina'

0
Vlasto Poropat (desno) i "nadzorni organ" Ilija Ponjavić (Snimio: I. Radić)
Vlasto Poropat (desno) i "nadzorni organ" Ilija Ponjavić (Snimio: I. Radić)

Bliži se podne, dobrano je upeklo. Ali, pravim entuzijastima sparina ne smeta, ne pitaju oni ništa, samo šibaju po svom. Jedan od takvih očito je i Vlasto Poropat kojega, zaštićenog samo šeširom, zatičemo kako boji ogradu boćališta u Čepiću. Pomaže, veli, tako svom klubu „Učka“, za koji igra u županijskoj ligi.

Ovdje smo, zapravo, nekim drugim, privatnim poslom, ali majstor koji mažući pinelom daje doprinos zajednici, i to dok sunce lovi zenit, budi znatiželju, nudi priliku za ćakulu u prolazu.

 

Isprva se ne pristaje fotkati „za novine“, ali čim je stigao „nadzorni organ" Ilija Ponjavić, da ukaže na eventualne propuste, smekšao je: „Ajde, okini jednu, ali da me se ne vidi“. Naravno. Broji Vlasto, kaže, sitno do mirovine, pa mu ovo dođe kao lijek, jer i inače uvijek nešto radi, nikad ne miruje.

„Još ovo da finin, pa ću zidove pustit drugima, neka i oni malo delaju. Teplina? Ma nanke freško mi ne dela! Moran to piturat i boh!", dobacuje. Skoro bi mu čovjek, da olakša stvar, pustio onu „Bella figura, bella pitura“. Jer, em čini lijepu figuru, em je njegova boja stvarno bijela. A i sigurno voli Gibonnija, Vlasto je stari sopac, gažer, toliko znamo lokalne prilike.

Zove na kavu u obližnju oštariju, gdje je uvijek nasmiješena i raspoložena konobarica Seka. Nju, da ne budemo sumnjivi, ne slikamo. Tu nam Vlasto i Ilija ponosno ističu da je „Učka“ nedavno osvojila naslov prvaka i plasirala se u Prvu B županijsku ligu. Prava su, kažu, kumpanija, deset ih igra, a njih još 15 je "samo za atmosferu". 

„Dobro smo profeštali prvo mjesto. Kada se igra utakmica, boćalište bude puno. Đog je opet pravo okupljalište u selu. Niki više nanke ne gre u crikvu, na mašu. Ki će se stat u nedelju jutro“?!, opustio se Vlasto.

Pitamo gdje im je ambiciozni predsjednik Roberto Gobo? „Canetu smo danas dali slobodno. Doma je, prontiva se, jer večeras gre u Poreč, u boćarski savez, po pehar ki smo zameritali!“, odvraćaju naši slučajni domaćini. Vrag će ga znati, forši opet učine feštu sutra kada budu imali i pehar i piturane đoge. (Igor Radić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa