međunarodni festival

Zbor Roženice oduševio publiku u Ohridu

0

Pjevači Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina su s dirigenticom Ines Kovačić Drndić gostovali u Sjevernoj Makedoniji na međunarodnom festivalu zborova u Ohridu gdje su u petodnevnom boravku od 28. lipnja do 2. srpnja  sudjelovali na Ohrid Lake glazbenom festivalu. Zahvaljujući bogatom programu ohridskog festivala, Roženice su održali dva atraktivna koncerta u centru Ohrida u večernjim satima, a kroz navedeni period su imali prilike razgledati ne samo Ohrid nego i obližnja mjesta, Strugu i Sv. Naum. Crkva Svete Sofije iz 11. stoljeća koja je smještena u gradu Ohridu predstavlja jedan od najvažnijih makedonskih spomenika a u glazbenom svijetu je poznata i po tome što ima nevjerojatnu akustiku.

 

Članovi zbora Roženice imali su priliku zapjevati upravo u toj crkvi, na zadovoljstvo prisutne publike. Zbor se predstavio a capella programom, izborom skladbi hrvatskih skladatelja te izborom iz zabavnog dijela programa kojeg su premijerno ove godine izveli na koncertu „Vjeruj u ljubav“ u travnju. Upravo su tim koncertom Roženice započele ovogodišnje slavlje povodom 45. obljetnice kontinuiranog rada koje ove godine obilježavaju nizom nastupa, svečanih koncerata te gostovanjima u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Sve aktivnosti i doživljaje tijekom festivala pjevači su aktivno promovirali putem društvenih mreža, na kojima imaju sve veći broj pratitelja, što dokazuje njihovu popularnost i sve veću zainteresiranost publike za zborsku glazbu i aktivnosti.

Festival u Ohridu organizirao je WOFA – World Festival Association u suradnji s Nacionalnim centrom za kulturu „G. Prlicev“ iz Ohrida. Na spomenutom festivalu sudjelovali su drugi vokalni i plesni ansambli iz Hrvatske, Turske, Makedonije, Poljske i drugih zemalja. Roženice su stvorile nova prijateljstva koje će zasigurno otvoriti nove prilike za međunarodnu suradnju.

Pazinski zbor očekuje još jedno gostovanje prije ljetne pauze. Naime, 31. srpnja putuju u Biograd na Moru, gdje su pozvani na Ljetnu pozornicu pjevati u spomen Oliveru Dragojeviću. Time će ujedno okruniti uspješni prvi dio ovogodišnje sezone. Pjevači zbora Roženice će u kolovozu imati stanku, da bi se ponovno okupili i bili domaćini međunarodnim festivalima Chorus Inside Croatia u rujnu te Musica Sacra festivalu zborova u listopadu. U studenom planiraju nastupiti na manifestaciji Naš kanat je lip u Poreču te u Pazinu realizirati koncert i znanstveni skup „45. godina Roženica i sjećanje na maestra Nella Milottija“. U prosincu predstavljaju Istru i Kvarner na još jednom koncertu, Božić u Ciboni u Zagrebu.

Program Roženica podržavaju Grad Pazin, Istarska Županija, Ministarstvo kulture te brojni sponzori koji su prepoznali kvalitetu ove skupine zaljubljenika u zborsku glazbu. Oni su primjer međugeneracijske solidarnosti, a kroz svoj rad ističu važnost ravnopravnosti i socijalne uključenosti ranjivih skupina. Njihovi uspjesi svjedoče o kontinuiranom rastu, a uključenost sve većeg broja mladih pjevača dokazuju vitalnost zbora. Uz vodstvo maestre Ines Kovačić Drndić, Roženice su jedan od najvažnijih predstavnika kulturne scene Grada Pazina i šire. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa