Grad predvodnik zelenih projekata

Turistički biser dobit će dvije tisuće mediteranskih stabala i biljaka

0
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Poreč nastavlja biti predvodnik zelenih projekata u Istri. nakon što je u proteklih pet godina kroz akciju „Zasadi stablo, ne budi panj“ posadio i sugrađanima podijelio više od 3.500 sadnica bilja i stabala, do kraja 2024. godine u planu je sadnja više od 2.000 sadnica mediteranskog bilja i autohtonih stablašica.

Ovako velika akcija sadnje moguća je jer je Grad uspješnom prijavom projekta za nabavu i sadnju stabala i sadnica bilja te revitalizaciju lokvi od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 159.693,60 eura, što je 80 posto prihvatljivih troškova ukupnog ulaganja.

Dodatno, uspješnom prijavom na natječaj Hrvatske turističke zajednice odobrena su dodatna sredstva za sadnju desetak sadnica autohtonog drveća u sklopu projekta „hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“.

„Što se sadnje tiče, planira se sadnja više od 1000 novih sadnica pinije, crnike, kestena i drugih listopadnih stabala te 1000 sadnica mediteranskog bilja karakterističnog za podneblje na brojnim gradskim lokacijama. Sadnja dodatnih stabala u urbanom području pridonijet će i hlađenju zraka, osigurat će se stanište i zaštita, ali i hrana za biljke i životinje, što će pozitivno utjecati na povećanje urbane biološke raznolikosti.“, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je danas obišao buduće lokacije za sadnju sa suradnicima iz Upravnog odjela za komunalni sustav – pročelnikom Marinom Poropatom i suradnicom Veronikom Bronić.

Bilo je govora i o drugim lokacijama, na kojima će se vršiti redovna sadnja – na rotorima kod Centra za socijalnu skrb posađeno je šest crvenolistnih šljiva, maslina i pitosporum, dok su na rotoru na ulazu u poslovnu zonu Facinka posađeni puzajući ružmarin, Teucrium i oleandri. U proteklom je razdoblju posađeno i četiri liriodendrona ispred Dječjeg vrtića Radost,  u Parku prijateljstva na Materadi javori, judići, magnolije te tamarisi, dok su na Gradskom kupalištu posađene pinije.

Početak sadnje predviđen je na jesen, kada će se održati i tradicionalna podjela besplatnih sadnica građanima u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa