Nema više prešutnog minusa

Ukoliko ste ovo propustili učiniti, od danas budite oprezni s karticama

0
Ilustracija: Milivoj Mijošek
Ilustracija: Milivoj Mijošek

Od ponoći za vlasnike tekućih računa prestaje postojati kategorija “prešutnog minusa” što znači da svi oni koji su propustili sa svojom poslovnom bankom ugovoriti dopušteni minus, od sutra imaju na raspolaganju samo onaj novac koji im se nalazi na računu, odnosno da im, ako su već u “crvenom”, s bankom predstoji dogovor o vraćanju tog iznosa za koji su u minusu, kroz kredit s kamatom, u ratama.

 

Podsjetimo, banke su u Hrvatskoj morale postupno ukinuti ili revidirati prešutne minuse kako bi poboljšale transparentnost i zaštitu potrošača budući da prešutni minusi, odnosno prešutno dopuštena prekoračenja po tekućim računima, često nisu bili jasno komunicirani korisnicima, što je dovodilo do nesporazuma i potencijalnih financijskih poteškoća za klijente. Prema podacima Hrvatske narodne banke polovica Hrvata je na svom tekućem računu u banci imala dozvoljeni minus, odnosno prekoračenje, pri čemu je najveći broj  građana  koristio prešutno prekoračenje koje je imalo i najveću kamatnu stopu. 

Još u srpnju 2020. godine sklopljen je memorandum o razumijevanju između 13 najvećih banaka Hrvatskoj kod kojih građani imaju otvorene tekuće račune s mogućnošću "minusa", odnosno prekoračenja. Tim memorandumom banke su se obvezali prema Vladi RH i prema HNB-u kao njihovom supervizoru, odnosno nadzornom tijelu, da će omogućiti vlasnicima tekućih računa kojima je bilo odobreno tada tak zvano prešutno prekoračenje, prelazak na dopušteno prekoračenje.

Dakle prešutno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje klijentu po osnovi stalnih primanja, koji klijent nije odbio podnošenjem pismene izjave, dok je dopušteno ugovoreno prekoračenje iznos sredstava koji mu daje na raspolaganje nakon što ih je on samostalno zatražio i ugovorio s bankom.

Banke su prije nekih godinu dana pozvale klijente da pređu s prešutnog na dopušteno prekoračenje, no do kraja svibnja od ukupno 1.7 milijuna građana koji su dobili obavijest, prema podacima HNB-a, tek nešto više od 800 tisuća njih je i ugovorilo dopušteno prekoračenje.

Oni koji nisu sa svojim bankama sklopili novi ugovor o dopuštenom prekoračenju, od sutra više neće imati mogućnost popularnog "minusa," odnosno neće više imati pravo na prešutno, a onda ni na dopušteno prekoračenje. 
”Oni će to morati otplatiti, međutim moći će koristiti pogodnost koja specijalno dogovorena memorandumom, a to je da im se mogući otplata prešutnog prekoračenja u 12 mjesečnih rata. Međutim, građanima koji koriste u svojim svakodnevnim poslovnim i obiteljskim financijama popularni "minus", a njih ima oko 800 i nešto tisuća,  preporučeno je da ozbiljno razmotre hoće li nastaviti. Između ostalog, zbog toga što je dopušteno prekoračenje po mnogim svojim čimbenicima, povoljnije za potrošača od prešutnog.”, govoreći o toj temi izjavio je nedavno za HRT viceguverner HNB-a Bojan Fras.

Koje su bitne razlike i što će se dogoditi građanima koji su u minusu, a nisu potpisali dopušteno prekoračenje, pojasnio je za Index profesor matematike i financijski vloger Toni Milun.

"Ugovaranjem dopuštenog prekoračenja potrošači osiguravaju bolju kamatnu stopu, uvjete korištenja, kao i postupnu otplatu u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Dopušteno je jednostavno bolje za građane jer je niža kamatna stopa kad smo u minusu. Nadalje, ako ostanemo bez posla, banka tada nema nikakav interes da nam dopusti minus. No, dopušteno prekoračenje nas štiti jer nam banka ne može tek tako ukinuti minus, nego smo zaštićeni sljedećih 12 mjeseci da možemo postupno vraćati dug", rekao je za Index Milun. (M. Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa