U Labinu nema štrajka

Tetama u labinskom vrtiću dvadeset posto veće plaće!

0

Obostrano zadovoljstvo bilo je vidljivo prilikom potpisivanja novih, osmih po redu izmjena i dopuna kolektivnog ugovora za radnike u Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ Labin, potpisanog između sindikalne povjerenice Sindikata obrazovanja, medija i kulture i čelnika jedinica lokalne samouprave u kojima vrtić djeluje.

Za razliku od nekih sredina, u kojima dolazi do nerazumijevanja, propadanja kolektivnih pregovora ili čak štrajkova odgojiteljica, suradnja sindikata i lokalnih samouprava Labina, Svete Nedelje i Raše je od 2017. godine, kad je sklopljen novi Kolektivni ugovor, više nego dobra. Podsjetimo, osnivači dječjih vrtića na razini cijele Republike Hrvatske dužni su uskladiti plaće djelatnika s onima u osnovnom školstvu, a ovi, kao i prethodni sindikalni pregovori vode prvenstveno ka tome da se dosadašnji nesrazmjer u potpunosti ispravi.

Povećanje plaća realizirat će se kroz fiskalnu 2024. godinu u dva dijela s obzirom na punjenje gradskog proračuna, predviđene datume rebalansa, te projekcije prihoda i rashoda. Sadašnja osnovica za obračun plaće uvećava se za 10%, i to već za plaću za lipanj 2024., čija je isplata početkom srpnja. Osnovica za obračun plaće počevši od studenoga 2024. uvećava se za dodatnih 10%. Drugim riječima, u idućih će nekoliko mjeseci djelatnici labinskog dječjeg vrtića osjetiti povećanje svojih bruto plaća za kumulativno čak 20%, i to svega pet mjeseci nakon što su sedmim izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora osigurali povišicu od 12%.

"Ovo je do sada najveće ugovoreno povećanje plaće od potpisa kolektivnog ugovora Grada Labina i općina sa sindikatom, odnosno djelatnicima Dječjeg vrtića 'Pjerina Verbanac' Labin, te najkrupniji korak ka konačnom cilju, a to je izjednačavanje plaća odgojitelja i ostalih djelatnika s onima njihovih kolega u osnovnim školama. Svjesni smo već duže vrijeme situacije na tržištu rada, znamo da je gotovo svako zvanje u odgoju i obrazovanju postalo deficitarno i da je najbolje i najrazumnije ulaganje u ovim trenutcima upravo u ljudski kapital. Bez obzira na sve demografske mjere predložene od strane gradske uprave i donesene od strane Gradskog vijeća, najvažniji su ipak oni koji ih provode - a u ovom slučaju to su odgojitelji i djelatnici našeg dječjeg vrtića." - izjavio je po potpisivanju aneksa kolektivnog ugovora labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa