čak 95 posto roditelja podržalo štrajk u pulskim vrtićima

KUTLAČA 'Zahvaljujem im se i klanjam do zemlje'

1
Marina Cvitić i Rajko Kutlača (Foto: Istarski.hr)
Marina Cvitić i Rajko Kutlača (Foto: Istarski.hr)

„U ovom trenutku se vrtići kojima je osnivač Grad Pula nalaze u štrajku upozorenja, kako samo i najavili. Razlog je nepostizanje dogovora s osnivačem o usklađenju plaća radnika u vrtićima s onim u osnovnim školama“, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Službeni pregovori o ovoj temi traju od rujna prošle godine, a a radnici i Sindikat poručuju da je došlo vrijeme da se više ne može samo razgovarati bez da se nešto ne poduzme.

 

„Do sada smo imali dva prosvjeda i danas smo tu gdje jesmo, u štrajku. Danas bi radilo 219 ljudi, a potpis da su u štrajku nam je dao 181 radnik. Poslovi koji se moraju obavljati se ipak rade. U tim je vrtićima upisano 1.161 dijete, a roditelji su danas doveli 51 dijete. Dakle, 95 posto roditelja nije dovelo dijete u vrtić. Zahvaljujem im se i klanjam do zemlje, na podršci, empatiji i razumijevanju, mislim da to još nije zabilježeno. Neki od njih su danas uzimali godišnje odmore i slobodne dane, sve samo da mogu ostaviti dijete kod kuće“, poručuje Kutlača. Dodaje da će, ne dođe li do dogovora, poduzeti korake koji „neće biti nimalo lijepi ni za koga“.

Nastavak pregovora najavljen je za srijedu, pa će se tada i znati više o toj temi. Na Kutlaču se nadovezala i predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

„Sada se počelo o tom problemu razgovarati i na nacionalnom nivou. Ta situacija nije samo u Puli, već svugdje diljem Hrvatske. Udruga gradova uputila je zahtjev ministarstvu za pronalaženje rješenja, čak je i premijer istaknuo da razmišlja na koji način pomoći gradovima i općina koji nisu u mogućnosti ispoštovati taj zakon. Ako se sve bude poklopilo, nećemo čekati taj rok od godinu i pol koje nudi gradonačelnik Zoričić. Činjenica je da jedna odgajateljica radi taj isti posao, bilo gdje da radi u Hrvatskoj, isto kao i spremačica ili kuharica, pa je logično da imaju iste plaće“, ističe Cvitić. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa