najskuplji poslije dubrovnika

U ovom gradu u Istri podivljale cijene nekretnina

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Portal Indomio.hr, vodeći u Hrvatskoj specijaliziran za nekretnine, donosi nove podatke o rastu cijena nekretnina na hrvatskom Jadranu u usporedbi s prošlom godinom. Analiza otkriva značajne promjene u popularnim obalnim regijama.

Najveći rast cijena zabilježen je u Dubrovniku, gdje su cijene stanova porasle s 4.071 eura po četvornom metru u 2023. godini na nevjerojatnih 5.686 eura u 2024., što predstavlja povećanje od čak 39,67 posto. Odmak iza Dubrovnika je Rovinj, perjanica istarskog turizma, koji bilježi značajan rast cijena stanova s 4.115 na 4.710 eura, odnosno 14,46 posto. I kuće su u Rovinju poskupile, i to s 3.038 na 3.255 eura (7,14 posto). Drugi skupi priobalni grad u Istri jest Poreč, gdje je cijena stanova skočila s 3.565 na 3.680 eura (3,23 posto), a kuća s 3.120 na 3.297 (5,67 posto).i poskupili 

Na Krku je pak rast cijena kuća iznosio 13,71 posto.

 

Analiza pokazuje da su cijene stanova općenito rasle više u usporedbi s kućama. Na primjer, u Šibeniku su cijene stanova porasle za 8,93 posto, dok su cijene kuća porasle za 11,05 posto. S druge strane, Split i Makarska zabilježili su pad cijena kuća, što može sugerirati na zasićenje tržišta ili promjenu u preferencijama kupaca. Konkretno, cijene kuća u Splitu pale su za 6,84, a u Makarskoj za 1,67 posto.

Dubrovnik je apsolutni lider u porastu cijena nekretnina s gotovo 40 posto, što ukazuje na iznimno visoku potražnju i atraktivnost ovog grada. Hvar i Krk bilježe značajan porast cijena kuća, što odražava njihovu popularnost kao luksuznih destinacija. Na primjer, cijene kuća na Krku su porasle za 13,71, a na Hvaru za 11,72 posto.  S druge strane, Korčula je zabilježila pad cijena i stanova i kuća, što bi moglo ukazivati na promjene u turističkim trendovima ili uvjetima na tržištu. Cijene kuća na Korčuli pale su za 3,5 posto, dok su cijene stanova smanjene za 6,01 posto.

„Rast cijena u većini obalnih gradova može se pripisati rastućoj potražnji, promjenama u turističkim preferencijama i tržišnim uvjetima. Međutim, pad cijena u Splitu i Makarskoj sugerira zasićenost tržišta ili promjenu preferencija kupaca.“ rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, koja upravlja mrežom portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com. Matijević naglašava da su tražene cijene nekretnina na oglasniku Indomio, koje formira prodavatelj, često različite od realiziranih cijena te su kalkulirane na bazi medijana, što ih čini pouzdanijim pokazateljem tržišne vrijednosti. (IHR)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa