istarske plaže

More izvrsno za kupanje. Izuzetak su dvije lokacije

0
Ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je u razdoblju od 18. do 21. lipnja proveo treće ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 23 do 25 Celzijevih stupnjeva, a temperatura zraka od 22 do 29 stupnjeva.

 

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja, na 215 mjernih točaka ili u 99,1 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje. Na dvije mjerne točke, to jest u 0,9 posto uzoraka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje (Plominski zaljev - Dražine zapad te Peroj - Božinka).

U uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje. More za kupanje, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava se kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobra kakvoća na kartografskom prikazu obilježava se zelenom bojom, a zadovoljavajuća kakvoća žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, te su dostupni putem ove poveznice. (IHR)       

                                               

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa