NA MERKATU

Kapula od koje se čovjek prepadne

0
Kapula s pulskog markata (Snimio B. Žižović)
Kapula s pulskog markata (Snimio B. Žižović)

Mislim da se zvao Koratigin. Nesretnik iz priče Daniila Harmsa koji je dobio krastavcem po glavi i umro. Prvo se uhvatio za glavu, pao pa onda i umro. Takvi krastavci su se u to doba prodavali u Rusiji. A kod nas mlada kapula danas nalikuje na lubenicu. Onu minijaturnu lubenicu. Prepadne se čovjek tolike kapule. Ustukne pred njom. Jer prisjeti se nesretnog Koratigina (valjda se tako zvao) pa se odmah uhvati za glavu, bez da padne i umre. Uglavnom, takva se kapula na pulskom merkatu prodaje za četiri eura po kilogramu.

 

Teško da bi isti efekt mogla imati tikvica. Daleko od toga da se i njome može nekoga tresnuti po glavi, ali taj se sigurno ne bi uhvatio za glavu, pao i umro. Naprotiv, ako nekoga tresnete tikvicom po glavi, valja se odmah dati u bijeg. Znači, samo ošineš i bježiš. Ili napraviš neku paštu s tikvicama. Bolje je. Recimo, narežite tikvice na jako tanke, gotovo prozirne krugove. Popržite ih u dubokom ulju i pustite da se ohlade. U tavu stavite 40 grama maslaca po porciji, ohlađene popržene tikvice i sitno nasjeckani bašelak. Tavu još ne stavljajte na vatru. Prvo skuhajte paštu pa onda nju, s malo vode u kojoj se kuhala, ubacite u tavu s tikvicama i sve skupa stavite na jaku vatru, dodajte naribani parmezan ili neki drugi zreli sir i miješajte sve dok ne dobijete stabilnu emulziju. Odlično jelo, talijansko. Znam, to sad boli više od udarca krastavcem po glavi. Ali proći će. Tikvice se, inače, u Puli prodaju od 1,5 do tri eura za kilogram.

Ne razumijem tolike razlike u cijenama. Jedan dio tržnice s jednim cijenama, drugi dio s drugim. Valjda kopiraju jedni druge, ali samo do nekog štanda gdje se netko zainati pa se od njega nadalje prodaje dvostruko jeftinije ili skuplje. Posebno me zaboljelo vidjeti da su se mahune do prije nekoliko dana prodavale po osam eura za kilogram. A što možeš s mahunom? Ne možeš ni mrava ozlijediti. Samo skuhati varivo. A od variva učas ogladniš. Zato valja kupiti i malo mesa, pa mladog kumpira, pokoju mrkvicu, kapulu i onda zadovoljno odeš kući sa špežom od 30-ak eura. Pa bolje da te netko odalami krastavcem.

Riba ovih dana zbog bure nije na jelovniku. Ali zato ima dagnji. Jedan dan se prodaju po šest, drugi dan po pet eura. I jedno i drugo je skupo. No, čovjek bude sretan kad uhvati dan kad su po pet eura. Eto što čovjeka može obradovati. Danas se prodaju po pet eura. Ovo je sretan dan. (B. Žižović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa