nije prvi put

Radnici pulske zaštitarske firme žale se na kašnjenje plaća. Vlasnik odgovara

0
Ilustracija
Ilustracija

U posljednjih mjesec dana u našu se redakciju javilo nekoliko djelatnika zaštitarske tvrtke Sigurnost Boljun koji nam kažu da im plaća kasni gotovo svaki mjesec, a da neki nisu dobili ni onu za prethodni mjesec. Uz to, žale se i da ih se nerijetko zakine za prekovremene radne sate, da vrlo često na poslu trpe neugodnosti budući da rade s ljudima, te da u toj firmu generalno vlada nezadovoljstvo. Radi se, usput budi rečeno, o plaćama od otprilike 850 eura, što bi bio nekakav prosjek u toj firmi. Radnici tvrde da ih poslodavac rijetko kada obavještava o razlozima neisplate, da su izlike uvijek iste, te mole pomoć medija ne bi li riješili svoj problem.

To ne bi bio prvi put da se radnici zaštitarske tvrtke Sigurnost Boljun žale. Samo letimičnom pretragom arhiva uvidjeli smo da je i ranije bilo sličnih problema. Da plaća kasni i jedan dan, nije dobro, a nekim ljudima takva kašnjenja zaista stvaraju nemale probleme. Također, radnici tvrde da se isti problem ponavlja usprkos tome što i oni sami imaju informacije da su korisnici njihovih usluga (recimo Hrvatske pošte) platili njihovoj tvrtki potraživanja za čuvanje objekata.

 

Za izjavu smo se obratili vlasniku tvrtke Mladenu Boljunu, no dobili smo prokuristicu Birgit Boljun Čujo koja nam kaže, između ostalog, da je tržište rada otvoreno te da stvatko može dati otkaz ako nije zadovoljan.

"Kašnjenja su minimalna, tek po par dana, a razlozi su ti da i nama drugi dobavljači kasne s plaćanjem. To je jedini razlog. Doprinosi su uredno plaćeni, nismo bili u blokadi više od desetk godina. Trudimo se, kao i svi poduzetnici, kao što nama kasne tako i mi kasnimo. Imamo preko 100-tinjak zaposlenih, da je svim tako grozno, lako bi našli drugi posao. Doslovno da sada izađete na ulicu netko bi vam ponudio barem dva ili tri posla. Čovjek si, nisi stablo da se ne možeš pomaknuti. Neki ljudi očito imaju drugačije ambicije umjesto želje za rastom i napretkom. Naša firma uredno posluje, nema blokade", kaže Boljun Čujo te dodaje još jednom da kašnjenja ima, no da se ne radi o ničemu dramatičnom.

Na koncu nam se javio i vlasnik tvrtke, koji nam je rekao manje više isto što i prokuristica. No, izjave im se nisu sasvim poklopile.

"Kako nama plate drugi, tako mi platimo radnicima. Ne kasni im plaća, čime se vi bavite? Ne možemo dizati kredite i krasti lovu da bi mogli dati radnicima plaću. Nekome kasni plaća dva dana, nekome tri, nekome pet, nekome deset. Uglavnom, još nitko nije ostao bez plaće. Dosta firmi nam kasni s plaćanjem usluge, ne znam što se događa u zadnje vrijeme. To je sve normalno, uvijek netko ne plati, pa mi ne možemo isplatiti plaće radnicima na vrijeme", kaže Boljun.

Na koncu možemo primijetiti blagu kontradikciju u izjavama - dok nam sugovornica kaže da plaće znaju kasniti "po par dana", vlasnik prvo kaže da plaće ne kasne, pa potom ipak priznaje da kasne, te u odokativnoj procjeni dolazi i do 10 dana kašnjenja kod nekih radnika. Teško je, dakle, razabrati o kojim se rokovima zapravo radi, no jedno je sigurno - plaće zaštitara u toj tvrtki su male. I kasne. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa