dan antifašističke borbe

Peđa Grbin položio vijenac, dolazi i na Pula Pride

0
Foto: Saša Miljević/Pixsell
Foto: Saša Miljević/Pixsell

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin položio je danas vijenac kod spomenika palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku u Puli, rekavši kako, danas više nego ikad, kada ekstremno desničarske opcije diljem Europe pokušavaju negirati holokaust i borbu protiv fašizma, treba poručiti "no pasaran - neće proći". 

"Svake godine obilježavamo Dan antifašističke borbe u spomen na jednu neizmjernu hrabru skupinu ljudi koja se prije 83 godine okupila u šumi Brezovica kraj Siska kako bi ustala protiv fašističkog okupatora u trenutku kada je nacistički ratni stroj kretao na Sovjetski savez. Toliku hrabrost ljudski rod je vidio rijetko kad, i zato im se svake godine poklanjamo", istaknuo je u subotu Grbin u izjavi za novinare.

Dodao je kako danas, možda i više nego ikad, ekstremno desničarske opcije diljem Europe pokušavaju negirati holokaust i borbu protiv fašizma te "sve one tekovine koje smo postigli prije osamdesetak godina i koje smo dugo vremena smatrali zadanim i nedvojbenim".

 

"Danas se te stvari pokušavaju mijenjati. Jučer sam morao odgovarati na pitanje o zabrani crvene zvijezde pod kojom je ovaj grad ostao dio matice Hrvatske odnosno svoje domovine. Jednostavno svim tim revizionistima, negatorima zločina i velike borbe koju je hrvatski narod u sklopu partizanskog pokreta ostvario poručujemo - no pasaran, odnosno neće vam proći", kazao je čelnik SDP-a Grbin.

Novinarima je potvrdio i kako će večeras biti u povorci prve Parade ponosa u Puli, ustvrdivši kako "SDP kontinuirano stoji uz one u našem društvu kojima se negira pravo da budu svoji". I zato, smatra Grbin, treba podržati Pride ali i osuditi grafite koje su se u petak pojavili po Puli jer takve poruke, kako je rekao, "ne predstavljaju Pulu".

"Ovo je grad koji je uvijek prihvaćao različitost, grad koji je kroz cijelu svoju povijest pokazivao kako tolerancija treba ići naprijed, ovo je grad koji je u zadnjih tridesetak godina bio predvodnica Hrvatske u svemu što se ticalo zaštite prava drugih da budu ono što jesu, a ne da se moraju pokoravati volji, pogledima i pritiscima većine. Budi ono što jesi, budi svoj i imaj slobodu to izraziti", poručio je predsjednik SDP-a. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa