slučaj valkane

Možemo Pula: 'Hvala Denisu Mikoliću na dobrom PR-u'

1

"Ovu srijedu smo u medijima mogli svjedočiti neobičnoj medijskoj akrobaciji, obraćanju glavnog urednika i suvlasnika lokalne televizije TV Nova Denisa Mikolića, koji je ničim izazvan polemizirao s akterima političke scene. Taj etički upitan čin gledajući s novinarske strane još bi imao smisla - kada bi govorio istinu", pišu jutros iz stranke Možemo u odgovoru na Mikolićev istup.

"Gospodin Mikolić u svom priopćenju iznosi nekoliko netočnih navoda kojima onda još dodaje pogrešno pravno tumačenje tadašnjih zakona. Radi se o bazično pogrešnom tumačenju kojim pokazuje nerazumijevanje odredaba stjecanja društvenog vlasništva i značenja pojma lex specialis, a što radi značaja ovog slučaja treba opovrgnuti.

Mikolić tvrdi kako tadašnja gradska uprava nije mogla preuzeti u svoje vlasništvo SRC Valkane kao sportski objekt jer je ono već bilo palo u privatne ruke "Cementare". Taj svoj glavni argument Mikolić temelji pozivajući se na "rješenje Agencije za privatizaciju od 19.10.1992." Zapravo se radi o Rješenju Agencije RH za restrukturiranje i razvoj kojim se daje suglasnost za pretvorbu društvenog poduzeća "Giulio Relevante" u dioničko društvo "Istra-Cement International d.d.". U tom rješenju apsolutno nigdje se uopće ne spominju nekretnine, a znamo da sportski objekti SRC-a Valkane nisu niti ušli u popis nekretnina koje se imaju privatizirati. Nisu ušli jer po tadašnjem Zakonu o športu koji je bio lex specialis jednostavno nisu mogli. Navedeno rješenje od 19.10.1992. o davanju suglasnosti na pretvorbu je samo uvjerenje o veličini kapitala, a ne osnova za stjecanje prava vlasništva, ako nisu ispunjene i druge pretpostavke. Tako kaže Zakon o vlasništvu (čl.390.a)  i Vrhovni sud RH u nekoliko svojih odluka - nije se moglo steći vlasništvo nad nečim što nije procijenjeno u vrijednost temeljnog kapitala poduzeća prilikom njegove pretvorbe.

 

Mikolić također pogrešno tumači što je to "športski objekt", prema Zakonu o športu koji je bio na snazi u trenutku kada je Gradsko vijeće Grada Pule donijelo Odluku o njihovom preuzimanju, zgodno izostavljajući SRC Valkane.

"Športskim objektima u smislu ovoga Zakona smatraju se zatvoreni i otvoreni objekti kao i prirodne uređene površine koje su u javnoj uporabi i udovoljavaju uvjetima za obavljanje djelatnosti športa."

Općepoznato je da su SRC Valkane bile u javnoj uporabi, što će potvrditi brojni građani. Gospodnin Mikolić prigodno propušta navesti kako je bilo moguće "privatizirati" nekretnine koje nisu nigdje spominjane, a koje po Zakonu o športu nisu mogle biti privatizirane. Zakonski gledano, vlasnik je mogao postati jedino Grad ili sportski klub koji ih je koristio. U slučaju gašenja sportskog kluba, sportski objekti imaju pripasti Gradu.

Bizarno reagiranje šefa lokalne televizije Mikolića uslijedilo je nakon još jednog gnjevnog izljeva pulskog gradonačelnika prema Dušici Radojčić i cijelom Možemo!

Hvala im na dobrom PR-u.

Zato jer ne postoji novac kojim se može platiti ovoliko batrganje moćnika kad krenu braniti privatni na štetu javnog interesa", napisali su iz Možemo. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa