pulski filmski festival

Hrvatska premijera hvaljene drame 'Tuesday' Daine Oniunas-Pusić u Areni

0

Pulski filmski festival, koji se održava od 11. do 18. srpnja, u večeri zatvaranja donosi hrvatsku premijeru filma "Tuesday", prvog dugometražnog filma hrvatske redateljice s londonskom adresom Daine Oniunas-Pusić, kćeri političarke Vesne Pusić. Film je na nedavnoj svjetskoj premijeri u New Yorku ostvario sjajne kritike. U Areni će biti prikazan i film Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti", nedavno nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. 

Dugometražni prvijenac Daine Oniunas-Pusić, fantasy drama 'Tuesday' s Juliom Louis-Dreyfus u ulozi majke, koja je široj publici poznata kao Elaine iz serije "Seinfeld" i film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića dio su programa PoPularna Pula, istaknuli su danas iz Pula Film Festivala.

U istom programu, koji donosi osam naslova, bit će prikazani i u Cannesu nagrađena crna komedija grčkoga redatelja Yorgosa Lanthimosa "Vrste dobrote" s Emmom Stone, Jessejem Plemonsom, Willemom Dafeom i Margaret Qualley te povratnički film Demi Moore “Supstanca” u režiji Coralie Fargeat, feministička satira holivudske opsesije mladošću. Na programu je i svjetska premijera restaurirane verzije klasika “Kaja, ubit ću te!” Vatroslava Mimice.

Na programu su i 'Povedi me na Mjesec' Grega Berlantija, američka romantična komedija sa Scarlett Johansson i Channingom Tatumom te nova adaptacija "Grofa Monte Crista" Alexandrea Dumasa, redatelja i scenarista Matthieua Delaportea i Alexandrea de La Patellirea s Pierreom Ninneyom kao naslovnim junakom.

Tu su i avanturistički film katastrofe o lovcima na oluje "Twisters" u režiji za Oscara nominiranog Leeja Isaaca Chunga s Daisy Edgar-Jones i Glenom Powellom te novo poglavlje "Despicable Me" - "Gru i Malci: Neustrašivi špijuni". Režiju četvrtog nastavka potpisuju Chris Renaud i Patrick Delage, a glasove daju Rene Bitorajac, Hana Hegedušić i drugi domaći glumci.

U međunarodnom programu Greater Adria bit će prikazno šest filmova, koji konkuriraju za nagradu Kino mreže, a Festival time nastoji pridonijeti suradnji prikazivača i distributera te utjecati na daljnje pozitivne prakse u distribuciji filmova.

Pobjednik ovogodišnjeg ZagrebDoxa dokumentarac 'Četiri kćeri' Kaouther Ben Hanije priča je o radikalizaciji dviju djevojaka Tunižanki koje su napustile obitelj i priključile se zloglasnoj Islamskoj državi.

"Čudovište", Zlatnom palmom nagrađenog japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede rašomonska je triler/drama, a kontroverzna društvena satira 'Veni Vidi Vici' austrijskog redateljskog dvojca Julije Niemann i Daniela Hoesla smještena je u svijet nedodirljivih superbogataša, kojima enorman novac i utjecaj omogućuju da rade što god žele.

Španjolski politički triler Simóna Casala "Umjetna pravda", koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru, vodi nas u blisku budućnost u kojoj vlada želi suce zamijeniti softverom umjetne inteligencije.

Tu su i "Himera" Alice Rohrwacher o neobičnoj bandi pljačkaša drevnih etruščanskih grobnica osamdesetih godina prošloga stoljeća te "Sami u Reykjaviku", cjelovečernji debi o samoći i ljudskoj povezanosti islandske redateljice Ninne Pálmadóttir, za koji je scenarij napisao Rúnar Rúnarsson.
U programu Vremeplov prikazuju se dva nova hrvatska filma - 'Kuća na Kraljevcu', dokumentarac Pere Kvesića o bogatoj povijesti njegova zagrebačkog doma te dokumentarac 'Šume šume' Renate Poljak, formiran oko četiri glavne priče u kojima autorica spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima partizanki. U sklopu Vremeplova bit će prikazan i dugometražni prvijenac Rajka Grlića 'Kud puklo da puklo' te drama Zdravka Velimirovića 'Derviš i smrt' po romanu Meše Selimovića te satira Bahrudina Bate Čengića "Slike iz života udarnika". (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa