o domu u pazinu oglasio se i hdz:

'Napuštanjem sjednice donijeli smo jedinu ispravnu i moralnu odluku'

0

O slučaju Doma u Pazinu oglasio se i HDZ, odnosno predsjednik tamošnje organizacije Endi Rimanić.

"Nastavno na jučerašnji događaj vezan uz neodržavanje sjednice Gradskog vijeća Grada Pazina zbog nedostatka kvoruma, sazvao sam ovu konferenciju za medije. Kao vijećnik u gradskom vijeću i predsjednik GO HDZ-a Pazin u svoje, ali i u ime gradske organizacije HDZ-a, želim ovim putem izvjestiti javnost o nekoliko problema vezanih uz novoizgrađeni Dom za starije u Pazinu.

Kao što sam uvodno spomenuo, jučerašnja sjednica GV Grada Pazina nije se održala jer su prije otvaranje sjednice istu napustili vijećnici iz HDZ-a, IDS-a i HSU-a, dok iz vladajuće većine na sjednicu nisu došle predsjednica i potpredsjednica Gradskog vijeća.

 

Smatram da smo napuštanjem sjednice donijeli jedinu ispravnu i moralnu odluku, a gradonačelnicu koja nas za to proziva upitao bih kako je moguće i koji je razlog nedolaska na vijeće predsjednice i podpredsjednice vijeća, koje dolaze iz njenih redova.

Odluka o sufinanciranju troškova usluge smještaja u domu za starije osobe Pazin izmijenjena je nakon javnog savjetovanja, a takvu odluku pazinski HDZ neće podržati.

Smatramo kako je odluka o sufinanciranju troškova smještaja u domu za starije od strane Grada Pazina u iznosu 30 posto preniska i nema u sebi socijalnu komponentu, jer je iznos sufinanciranja isti kod umirovljenika s najnižim primanjima i s najvišim primanjima.

Gdje je sada ta socijalna komponenta i uključivost na koju se gradonačelnica kao i sve lijeve opcije zna često pozivati?

Dakle, na vijeću se traži od nas da glasamo o odluci o sufinanciranju, a ekonomska cijena smještaja u domu nije poznata, što je meni nevjerojatno.

Uz ovakvu odluku jasno je da si većina umirovljenika neće nikako moći priuštiti smještaj u Domu za starije. Smatram kako bi iznos sufinanciranja trebao jednim dijelom biti varijabilan i prilagoditi se primanjima i imovinskom stanju svakog korisnika, kako je to praksa u mnogim drugim domovima za starije.

Nadalje, u odluci stoji da osobe koje imaju sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju nemaju pravo na sufinaciranje troškova smještaja u domu, što isto smatram nepravednim.

No iznos sufinanciranja nije jedini problem koji prati Dom za starije u Pazinu. Dom je trebao krenuti s radom još 1. siječnja 2024. pa su ti rokovi nekoliko puta prolongirani, no do današnjeg dana nismo još uspjeli dočekati njegovo puštanje u rad i primanje korisnika.

Dom nije kadrovski pokriven i još uvijek fali određeni broj osoblja, a nismo informirani ni jesu li zadovoljeni svi tehnički preduvjeti potrebni za puštanje u rad. Ovim putem pozvat ću ravnateljicu doma, upravno vijeće kao i gradonačelnicu na odgovorne politike, socijalnu uključivost i hitno rješavanje sve navedene problematike vezane uz Dom za starije u Pazinu", napisao je Rimanić. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa