denis mikolić iznio nove argumente o zemljištu na valkanama

'Ovo je istina koja će ušutkati manipulatore, aktiviste i Možemo'

0
Budući hotel na Valkanama (3LHD)
Budući hotel na Valkanama (3LHD)

U raspravu o parcelama na Valkanama na kojima bi trebao nikunuti hotel, a za koje iz Možemo tvrde da ih Grad Pula treba preuzeti od investitora, uključio se Denis Mikolić, nekadašnji pročelnik u Gradu Puli a danas glavni urednik TV Nove.  

Mikolić, kojeg su možemovci prozvali da je 90-ih sudjelovao u "namjernom propustu" da se Valkane upišu na Grad Pulu, tvrdi da oni manipuliraju.

Svoje reagiranje uobličio je kao odgovor na jučerašnju pressicu gradonačelnika Filipa Zoričića, iako je očito da polemizira s Možemo, odnosno Dušicom Radojčić. Dodajmo da je u natpisu iznio i neke optužujuće tvrdnje o Radojčić, koje nećemo objaviti jer nisu provjerene. 

 

"Poštovani Gradonačelniće, koristim priliku obratiti se vama i medijima u cilju ispravka netočnih informacija koje su jučer iznesene na vašoj press konferenciji, a onda i prenesene u medijima. Činim to jer ne mogu dozvoliti da manipulacije možemovaca ili vaša netočna informacija zasjeni moj politički rad, ugled djelatnika mog odjela devedesetih i ugled vijećnika Gradskog vijeća te 1993. Naravno, najvažniji je cilj ispravkom i dopunom dokumentacije koju ćete uputiti Pravnom fakultetu u Zagrebu izbjeći mogućnost da fakultet temeljem netočnih informacija donese pogrešno mišljenje, a onda bi i postupci Grada, temeljeni na takvom mišljenju, mogli biti štetni", piše Mikolić. 

Podsjetimo, Pravni fakultet u Zagrebu institucija je kojoj Zoričić namjerava poslati dokumente vezane za Valkane, a s ciljem da dobije stručno mišljenje ima li smisla da Grad Pula traži upis vlasništva ili ne. 

Potom Mikolić nastavlja:

"Drugi razlog mog obraćanja je činjenica da sam upravo ja, tada kao pročelnik nadležnog odjela, bio predlagač ispravne usvojene odluke na Gradskom vijeću. Nažalost, malo je još živućih tada aktivnih političara, pa eto moram ja ulaziti u tuđe političke bitke.

Vraćam se na vašu press konferenciju. Rekli ste da Grad Pula nije tih devedesetih donio Odluku o preuzimanju u vlasništvo sportskih objekata od značenja za razvoj sporta u Gradu Puli. Ovo je netočno jer je Gradsko vijeće 16. srpnja 1993. donijelo navedenu odluku i vlasništvo Grada Pule postali su svi sportski objekti u Puli u društvenom vlasništvu. Ovu odluku možete pronaći u Službenim novinama Grada Pule od 1993. godine, kao i prethodnu odluku o utvrđivanju sportskih objekata od interesa za grad Pulu. U ovoj prethodnoj odluci utvrđuju se i Valkane kao sportski objekti od interesa za grad, ali u odluci o preuzimanju objekata nema Valkana jer su Valkane u trenutku donošenja odluke o preuzimanju objekata bile u privatnom vlasništvu", piše Mikolić.

Potom nastavlja vrlo složenom, ali zanimljivom argumentacijom argumentacijom o tome je li se Grad Pula te 1993. mogao upisati na Valkane, pa zbog toga može i danas, ili nije. Podsjetimo, iz Možemo su u više navrata tvrdili da se Grad mogao upisati, ali to iz nekog razloga nije učinjeno. Oni smatraju da je tako bilo zbog privatnih interesa koji danas, više desetljeća kasnije, dolaze do izražaja.  

Mikolić:

"U rješenju Agencije za privatizaciju od 19.10.1992.  u članku 2. utvrđuje se da je od tog datuma Cementara d.d. privatizirana. Od tada je imovina privatna.. Zakon o sportu je u članku 88. potpuno jasan. U vlasništvo se mogu preuzeti samo objekti u društvenom vlasništvu. Da smo tada u odluku uvrstili I Valkane, cijela bi odluka bila nezakonita. Kažu stručnjaci iz Možemo da je grad mogao preuzeti SRC Valkane jer je Zakon o športu donesen prije privatizacije Cementare. Opet neznanje ili manipulacija. Zakon je stupio na snagu 1.10.1992., a Cementara je privatizirana 19.10.1992., ali članak zakona treba čitati u cjelosti, a on glasi ovako:

Sabor Republike Hrvatske može, u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, odlučiti da neki športski objekt, za kojeg je utvrđeno da je od značenja za Republiku Hrvatsku, postaje vlasništvo Republike Hrvatske. Skupština općine može svojom odlukom preuzeti u svoje vlasništvo športski objekt za koji je utvrđeno da je od značenja za razvoj športa, u roku od 90 dana od zadnjeg dana kad je Sabor mogao odlučiti u skladu sa stavkom 1. ovoga članka. Športski objekti za koje nisu donesene odluke iz stavka 1. i 2. ovoga članka, te drugi športski objekti i sredstva u društvenom vlasništvu, kojima se koristi i na kojima pravo raspolaganja ima društvena športska organizacija, postaju istekom rokova iz stavka 1. i 2. ovoga članka sredstva u vlasništvu športske organizacije organizirane prema odredbama ovoga Zakona, a koja je pravni sljednik odgovarajuće društvene športske organizacije.

Dakle, jasno je da Gradsko vijeće nije smjelo donijeti odluku u vremenu od 1.10.1992 do 19.10. 1992.

Dali je Cementara privatizirana ispravno, dali su Valkane ispravno uključene u vrijednost Cementare ne znam, niti je to bilo moguće utvrđivati u Puli. Nadležnost privatizacije bila je na Fondu za privatizaciju i Agenciji za privatizaciju u Zagrebu, a kasnije u pravnim sljednicima. Zato molim svih da moj rad i rad tadašnje gradske uprave ne koriste u političkim bitkama koje vode. Mi smo svoje bitke vodili tada, ispravno i uspješno.

Za kraj, očekujem od vas da na tragu svega navedenog Pravnom fakultetu u Zagrebu dostavite i navedenu odluku te ovo dodatno tumačenje. Time bi se pitanje Valkana maknulo od postupaka gradske uprave i ušutkalo manipulatore, aktiviste i možemovce", zaključio je Denis Mikolić. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa