Trodnevni tečaj na Gortanovom brijegu

Uzgajivači istarske koze učili kako proizvoditi mliječne proizvode

0

Udruga uzgajivača istarske koze, AZRRI i savjetodavna služba u poljoprivredi organizirali su na Gortanovom brijegu trodnevni tečaj osposobljavanja uzgajivača za preradu mlijeka. Uzgajivačima istarske koze u tečaju su se pridružili i ovčari koji ranije nisu bili u mogućnosti sudjelovati u ovim osposobljavanjima. Proizvodnja mliječnih proizvoda od mlijeka istarske koze osnova je dugoročne gospodarske održivosti uzgoja istarske koze. A od dobrog mlijeka treba znati proizvesti dobre sireve i druge mliječne proizvode.

 

Uzgajivači su naučili osnove prerade mlijeka od higijene mužnje, kako dobiti kvalitetno mlijeko za sirenje. Praktično su naučili o proizvodnji svježeg sira, vrhnja, fermentiranih mliječnih proizvoda, maslaca, kuhanog i mekog sira, polutvrdog sira i albuminskog sira. Naučili su o čišćenju i sanitaciji opreme i prostora, te o označavanju i deklariranju proizvoda. Raspravile su se i teme o poslovanju OPG-a unutar i izvan poreznog sustava, kao i o načinu registracije i odobravanja njihova objekta za proizvodnju mliječnih proizvoda.

U proizvodnji su korišteni kako kozje, tako i kravlje i ovčje mlijeko.

Već sad je najavljena napredni tečaj prerade mlijeka koji će se u Edukacijskom gastronomskom centru AZRRI-a na Gortanovom brijegu održati od 9. do 11. srpnja.

„Udruga uzgajivača istarske koze je potaknula i organizirala ovu edukaciju jer je jasno da uz rast stada istarske koze  gospodarstva se moraju osposobiti za prijem i preradu sve veće količine mlijeka. Osnova ekonomije bit će kvalitetni mliječni proizvodi, za koje smo sigurni da će naći put do kupaca. A za proizvodnju kvalitetnih sireva treba se osposobiti. Udruga će nastaviti organizirati sve daljnje osposobljavanje naših članova u proizvodnji mliječnih proizvoda kroz sve složenije edukacije koliko god članovi budu zainteresirani. Veselim se odličnim sirevima od mlijeka istarske koze u bliskoj budućnosti“, govori predsjednik Udruge uzgajivača istarske koze Gordan Šubara.

Udruga je organizirala, AZRRI pružio infrastrukturu i logistiku, a savjetodavna služba ministarstva poljoprivrede provela edukaciju. Ova edukacije je hvale vrijedan primjer zajedničke kompetentne suradnje više institucija sa zajedničkim ciljem diversifikacije aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu – odnosno, s ciljem da uzgajivači istarske koze ne budu samo stočari, već i prerađivači mlijeka i konačno i trgovci koji će prodavati vlastite proizvode. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa