U subotu

Stari grad Kršan domaćin 58. Smotre narodne glazbe i plesa Istre

0
Gabrijela Peruško Pujas, Vladimir Torbica, Josip Percan i Zoran Karlić
Gabrijela Peruško Pujas, Vladimir Torbica, Josip Percan i Zoran Karlić

Stari grad Kršan bit će u subotu, 15. lipnja, mjesto održavanja 58. Smotre narodne glazbe i plesa Istre. Program počinje u 20 sati.

Smotra je najavljena na konferenciji za novinare održanoj 13. lipnja u ECPD-u u Puli. S novinarima su se susreli predstavnici organizatora: predsjednik i potpredsjednica Saveza folklornih društava Istarske županije Josip Percan i Gabrijela Peruško Pujas i predsjednik KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana Zoran Karlić te pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica. U organizaciji sudjeluju i Općina Kršan i njena Turistička zajednica.

„Prva smotra održana je 1966. godine u Motovunu i u čast 60. obljetnici smotre krenuli smo s pripremnim radnjama za izdavanje monografije za 2026. godinu. Ove godine se 58. smotra održava u starom gradu Kršanu, a osobno sam jako oduševljen tim kaštelom. Prostor će oplemeniti smotru, a smotra će oplemeniti kulturno dobro koje se tamo nalazi“, rekao je na konferenciji za novinare Josip Percan.

 

Tradicija koju živimo

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica pozdravio je u ime istarskog župana Borisa Miletića i rekao je da Istarska županija jako puno pozornosti i pažnje posvećuje nematerijalnoj kulturnoj baštini.

„Svjesni smo da možemo obnoviti što je izgrađeno, ali ako izgubimo ono što se govori, pjeva, pleše, onda je to za naš identitet, čitavu našu kulturnu scenu i civilizaciju jedan ogroman gubitak. Posebno mi je drago da je došlo do sinergije Etnografskog muzeja Istre i njegovih djelatnika, dr. sc. Ivone Orlić i dr. sc. Noela Šurana, i onih koji su svemu ovome najbitniji jer da nema ovih dvjestotinjak ljudi koji su umom i srcem posvećeni svemu ovome, mi smotru ne bismo imali“, rekao je pročelnik Torbica  te dodao da će županija i dalje financijski podupirati i pomoći na bilo koji način s osnovnom idejom da se sačuvaju naši običaji, naše kante, naši plesi jer to je jedini način da sačuvamo dio sebe.

Pozdrave u ime Općine Kršan i općinskog načelnika Romana Carića, TZ Općine Kršan i KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“  domaćina i suorganizatora ovogodišnje smotre uputio je Zoran Karlić.

„Sretni smo i zadovoljni da je smotra konačno došla u Kršan  i ove se godine po prvi put održava u Kršanu. Upravo zbog toga smo dosta razmišljali o smotri i popratnim sadržajima smotre. Na glavnoj centralnoj pozornici održat će se smotra. Program će popratiti kulturno-umjetnička društva i brojni pojedinci u instrumentalnim, vokalnim ili instrumentalno-vokalnim izvedbama. Uistinu, na smotru dolazi ono najbolje što Istra u ovom trenutku ima. Ono što smatramo jako bitnim je da ne samo da čuvamo našu tradiciju nego da je i živimo i prenosimo svaki dan“, rekao je predsjednik KUD-a „Ivan Fonović Zlatela“ Zoran Karlić.

U kršanskom Kaštelu blagdan nematerijalne kulture Istre

U ovogodišnjem programu sudjeluje oko 200 izvođača. Pjevači i svirači iz različitih krajeva Istre, devet kulturno-umjetničkih društava: KUD „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana, kao domaćini smotre, Glazbeno društvo „Sokol“ iz Buzeta, KUD „Dvigrad“ iz Kanfanara, KUD „Barban“ iz Barban, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Mate Balota“ iz Raklja,  Folklorna skupina Zajednice Talijana „Šišan“ – Comunità degli Italiani di Sissano, Folklorno društvo „Pazin“ iz Pazina i RKUD „Rudar“ iz Raše.

„Prikazat će se deset plesova, dvanaest pjesama i četrnaest svirki među kojima barbanski balon, labinski tanac, balun, balo di cuscin, balun iz Rovinjskog sela, valcer, kršonski balon, sette passi, rašpa, špic polka, svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, mišnice, duplice, svirka gunjaca, kanate na tanko i debelo, kanat grupe pjevača, mantignade, canti zota le pive, nabrujat ili taranjkat na mih, roženice i mih. Smotri će prethoditi mimohod svih izvođača koji kreće u 19.45  satiispred Doma kulture do kršanskog Kaštela gdje će se odvijati program“, najavila je potpredsjednica SAFOD-a Gabrijela Peruško Pujas.

Dodatni sadržaji smotre: izložba, Ples na tavolac, Kutak za sopce i kantadore i Kantunić za slikanje

Po prvi put smotra dobiva dodatni sadržaj. U Kaštelu će u suradnji s Etnografskim muzejem Istre biti postavljena izložba o fenomenima s područja Istarske županije uvrštenima na nacionalnu i UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulture čovječanstva koja će se moći pogledati 15. i 16. lipnja 2024. godine.

„Nakon službenog dijela smotre pripremili smo Ples na tavolac. Kako bi nešto naučili i stvorili novi doživljaj participativno će okupiti zainteresirane sudionike smotre, ali i njezine posjetitelje gdje će uz prikladnu glazbu i svirku živjeti tradiciju „punim plućima“.

Za pjevače i svirače pripremljen je Kutak za sopce i kantadore gdje će se, po uzoru na nekadašnje smotre, pjevači svirači moći nesmetano izraziti do dugo u noć, a svi zainteresirani slušati, sudjelovati i „upijati“ njihovo umijeće. Jedinstvena je to prilika da mlađi svirači i pjevači dožive novo iskustvo sviranja i pjevanja s različitim pojedincima što je posebno bogatstvo i vrijednost smotre“, istaknuo je Karlić.

U Kantuniću za slikanje (fotopoint) svim će se sudionicima i posjetiteljima biti omogućeno zabilježiti sredstvima današnje tehnologije vizualne i audio vizualne doživljaje u pripremljenom kutku kršanske konobe i širiti pozitivne doživljaje o smotri i našim tradicijama današnjim komunikacijskim kanalima.

Program će pratiti komisija u sastavu dr.sc. Ivona Orlić, doktorica znanosti Etnologije i kulturne antropologije i dr.sc. Noel Šuran, doktor znanosti Etnologije i kulturne antropologije.

U slučaju lošeg vremena program će se održati u Domu kulture.

Smotra se održava zahvaljujući pokroviteljstvu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije-Regione Istriana, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost-Assessorato alla cultura e territorialità, Općina Kršan i Pićan, te Grada Labina. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa