proširiti ili ne?

Predsjednik pulskog IDS-a zaziva referendum oko rive

0
Valter Boljunčić (foto: Milivoj Mijošek)
Valter Boljunčić (foto: Milivoj Mijošek)

Neka građani odluče kakvu rivu žele, proširenu ili u sadašnjim gabaritima, a ne da to određuje ACI kao koncesionar jednog njenog dijela - sukus je današnje konferencije za novinare predsjednika pulskog IDS-a Valtera Boljunčića.

Podsjetio je da postoji nekoliko scenarija za sanaciju rive, a najbolji je, prema njegovom mišljenju, onaj u kojem će se riva proširiti za gotovo 14 metara, i to od Uljanika do Riječkog gata, odnosno u dužini od 700 metara. Razlika u ulaganju, smatra, nije velika. Proširenje rive bi koštalo 15,7 milijuna eura, a sanacija u sadašnjim gabaritima oko 14,5 milijuna.

- Na sastanku je projektant predložio širenje rive zato što je tu najbolji odnos između uloženog i dobivenog, ali i jer je takvo rješenje najbolje s građevinskog i tehnološkog aspekta u smislu da ne bi bilo opasnosti od urušavanja obalnog zida, a i postojeća bi cesta bila slobodna za promet. Međutim, ACI je rekao da u slučaju širenja gube određeni koncesijski prostor, to jest 50-ak vezova, i da, ako se Grad odluči za takav scenarij, oni neće sudjelovati u sufinanciranju, kazao je Boljunčić.

 

Gradonačelnik Filip Zoričić je, istaknuo je predsjednik pulskog IDS-a, pristao na ACI-jevu varijantu, dakle saniranje rive u sadašnjim gabaritima, navodeći da je to najbrži način. No, projektant je, podsjetio je, upozorio da bi kod sanacije moglo doći do urušavanja obalnog zida i time do novih troškova, a bilo bi i problema s prometom.

Foto: Milivoj Mijošek

- Tko nama određuje viziju grada? Stalno pričamo o povratku Pule na more. Ako betoniramo i sredimo rivu u postojećim gabaritima, imat ćemo problem u narednih sto i više godina. Inače, prostornim je planom predviđeno širenje rive za 13,8 metara, pa sanacija u sadašnjim gabaritima na neki način ne bi bila u skladu s prostorno-planskim dokumentima. Treba podsjetiti i da ACI ima koncesiju na rivi još oko pet i pol godina, a postoji opcija da se vanjski molovi šire. Koncesionar u ovom slučaju očito gleda samo svoj interes, dok gradonačelnik izgleda nema nikakvu viziju razvoja grada. S druge strane, ljudi iz ACI-ja govore da oni već rade na tom projektu, vjerojatno na onoj varijanti sanacije u postojećim gabaritima, i najavljuju da će sve biti gotovo do jeseni. Stoga smatram da je sada zadnji čas da vidimo kakvu rivu želimo. Neka se građani izjasne o tome, neka i arhitekti kažu svoje. Moje je mišljenje da ako rivu zabetoniramo u sadašnjim gabaritima, narednih tisuću godina to nitko neće dirati, zaključio je Boljunčić. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa