Održani 31. Verši na šterni

Na Battistellinoj šterni u Vižinadi pjesme kazivalo 23 autora

0
Sudionici 31. Verši na šerni
Sudionici 31. Verši na šerni

„Večer, rascvjetani lipanj, voda kao izvor života s našim domaćim šternama kao mjestu okupljanja, a usred svega toga poezija. Naša čakavska beseda s obiljem srdaca koji su večeras skupa u jedinstvenu pjesničkom poslanju“, kako je u svom pisanom obraćanju istaknula ovogodišnja izbornica Verši, uvažena profesorica, dr.sc. Vjekoslava Jurdana, najljepši je kratki osvrt na 31. susret čakavskih pjesnika 'Verši na šterni', održan protekle subote u Vižinadi.

Njezino je obraćanje na šterni pročitala Zvjezdana Legović, djelatnica Gradske knjižnice Poreč. Porečka knjižnica organizator je ove manifestacije i nakladnik istoimene zbirke pjesama. Njezin vrijedni tim vežu zajednička dugogodišnja ustrajnost i nastojanja da Verši rastu u vrijednostima za očuvanje zavičajne baštine te da susreti pjesnika koji pišu na čakavštini ostanu trajni znamen za sve buduće generacije.

Prof. Vjekoslava Jurdana je na ovogodišnjem natječaju između pristiglih 307 novih i neobjavljenih pjesama iz pera 126 autora, izabrala njih 50 za tiskanje u zbirci pjesama XXXI. Verši na šterni, čije grafičko oblikovanje potpisuje Studio za vizualne komunikacije Na broju 8. Idejno rješenje koje krasi naslovnicu rad je profesorice Marine Dželalije Jakominić, a grafički prijelom naslovnice učinio je David Ivić.

Na Battistellinoj šterni u Vižinadi, u ime domaćina, Općine Vižinada, goste je pozdravila zamjenica načelnika iz reda pripadnika Talijanske nacionalne manjine, Neda Šainčić Pilato, istaknuvši kako će Općina Vižinada i dalje s radošću biti podrška Veršima koji imaju istaknuto mjesto u očuvanju baštine.

 

Vrijednost ove manifestacije prepoznaju i svoju podršku daju Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Na susretu je prisutne pozdravio pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica osvrnuvši se na snagu dijalektalne riječi, ali još više na važnost onih koji je njeguju i čuvaju. Naglasio je da su upravo i okupljeni pjesnici oni koji svojim stihovima čuvaju čakavske govore od zaborava. Prisjetio se i onih kojih više nema, a izrazio radost da novi dolaze. 

Dugogodišnji kontinuitet ove manifestacije i njezino neumorno širenje i izvan granica istarskog poluotoka, samo je potvrda da čakavska riječ ima svoje čvrsto mjesto među njezinim govornicima.

Pristigli su na šternu pjesnici iz svih krajeva Istre, s Kvarnera i s kvarnerskih otoka, što svjedoči kako manifestacija Verši na šterni ne poznaje granice među brojnim čakavskim govorima. Na Battistellinoj šterni pjesme su kazivali: Eda Budić, Anita Crevatin, Drago Draguzet, Diana Erman, Nevenka Erman, Ana Galant, Nada Galant, Elis Gobo, Tomislav Jelenković, Alvijana Klarić, Cvjetana Miletić, Tomislav Milohanić, Silvana Milotić, Željko Pauletić, Tea Perinčić, Alida Perkov, Vesna Petrić Terzić, Goran Prodan, Remiđo Sošić, Mauro Staraj, Eni Šebalj, Marino Turčić i Josip Vretenar.

Uz stihove izabranih pjesnika, Battistellinu šternu ispunili su stihovi i glazba umjetnika, multiinstrumentaliste, skladatelja i autora brojnih stihova uglazbljenih i nagrađivanih na mnogim glazbenim festivalima, ali i pjesnika čiji su stihovi uvršteni u ovogodišnju zbirku, Maura Staraja, koji je izveo pjesme Ako jutra oči ne otpren, Jena klupa stara i Ča bin se otel mu reć.  

Okupljene je kroz predstavljanje zbirke vodila Martina Pereša, a druženje pjesnika  nastavilo se uz okrepu u organizaciji domaćina Općine Vižinada, uz tradicionalno rezanje torte.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa