18. Rovinjska regata

Rovinjskim akvatorijem jedrilo 40-ak tradicijskih barki (foto)

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Povodom 20. godišnjice usvajanja UNESCO-ove konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, u Rovinju je 8. lipnja održana tradicionalna 18. Rovinjska regata. Riječ je o regati tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom i manifestaciji koja se neprekidno od 2005. godine održava u prvoj polovici lipnja u rovinjskom akvatoriju.

Cilj manifestacije od samog početka je očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja. Regata je okupila oko 40-ak brodica sa šireg jadranskog područja, posebno sjeverne Italije, Slovenije i Istarske i Primorsko-goranske županije. Njen popratni program na kreativan i umjetnički način slavi maritimnu kulturu i obilježava rovinjsku brodicu Batanu te uključuje razne aktivnosti za velike i male.

 

Plovila i njihova posada došli su u Rovinj još u petak. Barke su se spuštale u more u predjelu između škvera i mola s kojeg polaze linijski brodovi za otoke Sv. Katarina i Sv. Andrija. Nakon pozdrava sudionicima i otvorenja manifestacije na Velikom molu u 19 sati, slijedila je 'Viràda in pignàta', odnosno kulinarski doživljaj uz tradicionalni jedriličarski sadržaj, pa je svaka udruga predstavila svoj zavičaj i kulinarska umijeća na najoriginalniji kulinarski način. Pripremljena jela bila su ponuđena posjetiteljima. Nakon zajedničke večere sudionika regate slijedio je zabavni program s grupom 'Viècia Ruveìgno'.

Subota je također puna zanimljivih događanja. U jutarnjim satima održana je Dječja radionica 'Pecam sam!' u suradnji s Sportskim ribolovnim klubom 'Meduza' na Velikom molu. Djeca su oslikavala mala oglavna jedra i izrađivala kartonske makete male batane.

Regata je započela na Velikom molu pozdravom Limene glazbe grada Rovinja, a nakon trosatne regate, u večernjim satima podijelit će se nagrade i održati koncert KUD-a Marco Garbin Zajednice Talijana, noćni defilé svih sudionika te prezentacija plovila i posada.

Nedjelja je rezervirana za zajedničko jedrenje ispred Velikog mola do Figarole. (N.Č., foto: Milivoj Mijošek)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa