možemo pula:

U mjerama potpore poduzetnicima i poljoprivredi nema zelene tranzicije

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Pulski Možemo smatra da gradski Plan razvoja do 2030. godine samo deklarativno predviđa poticanje zelene tranzicije, što se međutim ne provodi u praksi.

Kao primjer su naveli javni poziv za potpore malim poduzetnicima, koji je objavljen prije desetak dana. 

"Ni u programu ovogodišnjih poljoprivrednih potpora ni u predmetom programu razvoja malog gospodarstva nema smislenih mjera kojima bi se razvoj poticao u tom, željenom smjeru. Kao što poticaji za poljoprivredu Grada Pula u iduće tri godine svojim iznosima i uvjetima neće razviti niti jedan oblik poljoprivredne proizvodnje, a kamo li ekološke, tako ni predmetne potpore gospodarstvu neće imati kao učinak ostvarenje zadanih ciljeva razvoja gospodarstva temeljenog na zelenoj tranziciji", ističu iz Možemo.

 

U nastavku pišu:

"Plan razvoja grada 2020. - 2030. utvrđuje niz mjera koje je potrebno poduzeti kako bi se postigao željeni cilj, na primjer putem poticaja za poduzetnike u zelenoj tranziciji gospodarstva - dekarbonizacija poslovanja, korištenje obnovljih izvora energije ili podrška obrtnicima u razvoju inovativnih poslovnih modela i proizvoda. U predmetnom programu poticaja malom gospodarstvu nisu uopće previđene novčane potpore za tu vrstu transformacije.

Osim toga, i iznosi postojećih poticaja toliko su mali da ne mogu doprinijeti ostvarenju ciljeva. Poklonjeni novac u bilo kojem iznosu dobro će doći svakom poduzetniku, ali taj mali poklon neće razvoj pokrenuti u željenom smjeru.  

Dodatna slabost predmetnog programa poticaja gospodarstvu je ta što nije predviđeno da se na godišnjoj razini mjeri i izvještava o rezultatima. Nisu utvrđeni pokazatelji uspjeha i nema godišnje obaveze izvještavanja o postizanju zadanih pokazatelja. Ne znamo što se postiglo istim mjerama prethodnih godina, događa li se razvoj i u kojem smjeru, kao što ne znamo koji će učinak imati ovogodišnji poticaji.

Na taj se način izvršna vlast "spasila" od potrebe dokazivanja svoje sposobnosti da doprinese razvoju gospodarstva u gradu", ističu možemovci u novom priopćenju, a potom navode što bi trebalo učiniti:                                               

"Da bismo znali kuda želimo stići, trebali bi imati Program poticaja  obrta, malog i srednjeg gospodarstva. Njime bi se utvrdili ciljevi i mjere, pa tek na temelju toga planirala proračunska sredstva za ostvarenje željenih ciljeva. Nakon toga trebala bi uslijediti obaveza izvještavanja glavnog nositelja programa Gradskom vijeću o provedbi Programa na godišnjoj razini, kako bismo bili sigurni da ide u željenom smjeru i prema željenim ciljevima. 

Stav je stranke Možemo! da malo i srednje poduzetništvo ima ključnu ulogu u gospodarstvu Pule, a da bi postalo konkurentno potrebna je njegova modernizacija, resursna učinkovitost i konkurentnost. I upravo na tim temeljima treba graditi poticaje. 

Da bi se poticaji mogli usmjeriti na ostvarenje ciljeva, potrebna je analiza postojećih djelatnosti, stope rasta po pojedinim djelatnostima, dinamika kretanja broja poduzetnika, broj zaposlenih po djelatnostima, njihova kvalifikacija, ostvareni financijski rezultati, financijski rezultati po djelatnostima, usporedba financijskih rezultata poslovanja poduzetnika u Puli i Hrvatskoj, razina investicija, vanjskotrgovinska razmjena i tako dalje.

Iz takve analize treba proizaći zaključak o smjeru poticaja kojima bi se ostvarili ciljevi.

Nužna je i analiza slabosti i prilika, na temelju koje bi tebalo poticati mjere za ostvarenje konkurentnog, inovativnog i održivog obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva u Puli", pišu iz pulskom Možemo.

Potom ističu koje su oni prijedloge imali tijekom javnog savjetovanja, koji nisu uvaženi:

"Potpore očuvanju i razvoju obrta i obrtničkih djelatnosti - naročito onima koji obavljaju tradicijske, deficitarne i proizvodne obrtničke djelatnosti;

Potpore za internacionalizaciju poslovanja obrta, malih i srednjih poduzetnika - tvrtke koje izvoze ostvaruju bolje rezutate od onih koje posluju isključivo na domaćem tržištu, koje je ograničeno veličinom i kupovnom moći;

Potpore razvoju inovacija - različitim oblicima poticaja treba nastojati pružiti podršku djelatnosti inovatora.

Potpore razvoju i jačanju kapaciteta visokotehnološkog poduzetništva - konkurentnost na tržištu posebno u današnjim uvjetima ne može se postići bez razvoja novih tehnologija i tehnološki jake infrastrukture. 

Potpore za ulaganja u nove i zelene tehnologije, istraživanje - nova rješenja i optimizacija poslovanja za razvoj temeljen na održivosti, odgovorno upravljanje resursima, smanjenje otpada i emisije stakleničkih plinova, povećanje energetske učinkovitosti, upotreba obnovljivih izvora energije.

Potpore za razvoj društvenog poduzetništva te društvene i solidarne ekonomije - solidarna ekonomija kao održiviji gospodarski model koji se temelji na poslovanju u skladu s lokalnom zajednicom to jest društvenom dobrobiti i prirodnim ekosustavom.

Osiguranje boljeg pristupa izvorima financiranja - poduzetnici imaju i različite potrebe za ulaganjem i financiranjem, naročito u početnoj fazi. Banke nisu sklone plasirati takve kredite s obzirom na rizičnost, tu su i visoke kamatne stope i teški uvjeti za dobivanje kredita", ističu iz Možemo. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa