Nacionalni dan udomiteljstva

Odana priznanja udomiteljskim obiteljima. U Istri ih je 47

0

U povodu Nacionalnog dana udomiteljstva, Hrvatski zavod za socijalni rad - Županijska služba Istarske županije i Obiteljski centar - Područna služba istarska organizirali su skup u Coworking centru kako bi se odalo priznanje svim udomiteljima u Istarskoj županiji koji aktualno obavljaju udomiteljstvo, a uz njih su na skupu sudjelovali i korisnici udomiteljskih obitelji, predstavnici Istarske županije, Grada Pule, Centra za pružanje usluga u zajednici „Ruža Petrović" Pula, Centra za pružanje usluga u zajednici Pula, organizatora i medija, te zainteresirani građani.

 

Okupljenima su se obratile predstojnica Županijske službe Istarske županije Hrvatskog zavoda za socijalni rad Pavita Jelinčić i upraviteljica Područne službe istarske Obiteljskog centra Milena Poturiček, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov, koje su iskazale spremnost na podršku udomiteljstvu.

Ujedno je predstavljen novoosnovani tim za udomiteljstvo županijske službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad koji čine socijalna radnica Antonija Bojtor, pravnica Leana Hrvatin i psiholog Ladislav Trošt. Ukratko su navedena njihova zaduženja, te su oni posebno istaknuli svoju ulogu u potpori udomiteljima.

U Istarskoj županiji trenutno ima 47 udomiteljskih obitelji, među kojima čak 45 obitelji u kojima je smješteno 58 djece, odnosno mlađih punoljetnih osoba, te dvije srodničke udomiteljske obitelji za odrasle u kojima su smještene dvije odrasle osobe. Između ostalog, tim za udomiteljstvo će svojim djelovanjem nastojati povećati broj udomiteljskih obitelji u Istri, za čime postoji izrazita potreba.

U ime Centra za pružanje usluga u zajednici „Ruža Petrović" Pula, koji već dugo godina pruža edukaciju, pomoć i podršku udomiteljima i korisnicima udomiteljskih obitelji, psiholog Mladen Kosanović je uz riječi ohrabrenja udomiteljima prikazao emotivni film o udomiteljstvu u kojem mladi koji su izašli iz udomiteljskih obitelji iskazuju svoja iskustva s pozicije udomljenih korisnika.

Udomiteljima koji duže vrijeme obavljaju udomiteljstvo svečano su uručene povelje za 5, 10, 15 i 25 godina obavljanja udomiteljstva. Povelje za 5 godina obavljanja udomiteljstva dobili su Goranka Bašić, Ivica Britvec, Jordana Ivan Potkonjak, Elvira Kondić, Živko Kvaternik, Žaklina Mihaljčić, Dajana Načinović, Đurđica Rojnić Selimović, Amna Spahić i Sanja Špiritović.

Povelje za 10 godina obavljanja udomiteljstva su dobile Koviljka Kenđelić, Mihaela Lukšić, Marija Milošević, Ljubica Prodić i Natka Živković Borovečki.

Povelje za 15 godina obavljanja udomiteljstva su dobile Shyhrete Avdiu i Mladenka Dragojević.

Povelju za 25 godina obavljanja udomiteljstva dobila je Katica Ivančević.

"Nadamo se da će se neki od vaših čitatelja ili slušatelja odlučiti javiti timu za udomiteljstvo županijske službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad kako bi i sami postali udomitelji, jer kao što svi znamo, iako se u ustanovama djeci i odraslima pružaju hrana, medicinska skrb, krov i ljubav djelatnika, za djecu i odrasle u potrebi nema boljeg rješenja od udomiteljske obitelji u kojoj oni dobivaju ljubav, kuću ali i dom", pšoručuju iz tima za udomiteljstvo. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa