svečana sjednica gradskog vijeća

Ovo su dobitnici priznanja i nagrada Grada Pazina

0
Foto: Grad Pazin
Foto: Grad Pazin

"Pazine, ti zeleni vrte proljetni, kako te Vladimir Nazor nazvao, sretan Dan grada tebi i tvojim pčelama i pčelicama. I Kaštel i Pazinska jama, i Pazinski kolegij i Spomen dom, i narodnjaštvo i antifašizam, i Juraj Dobrila, Vladimir Gortan, Vladimir Nazor, Olga Ban, Božo Milanović, i tradicija i zajedništvo, i javnost i građanstvo, i MIK i punk prožimaju i grade naš suvremeni pazinski identitet", rekla je Suzana Jašić, gradonačelnica, na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom 1041. rođendana Pazina. Na sjednici je bilo i mnoštvo gostiju, bio je tu istarski župan Boris Miletić, zatim zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec, saborska zastupnica Sandra Benčić, gradonačelnici Poreča, Buzeta, Labina i Umaga te mnogobrojni istarski načelnici.

Na svečanoj sjednici podijeljene su nagrade – Grb Grada Pazina dodijeljen je Radio klubu Pazin, plakete su otišle u ruke Željku Ravniću za doprinos u razvoju pčelarstva, zatim Milovanu Pahoru za humanost i solidarnost u darivanju krvi, Povelja je uručena kamenoklesarskom obrtu Klesarija Hrast, dok su Zahvalnicu zaslužili Mjesni odbor Beram i njegov predsjednik Renato Cvitan, te Autoklub Pazin. 

Jašić je podsjetila da ove godine dječji vrtić „Olga Ban“ slavi 120 godina predškolskog odgoja te za sutra najavila otvaranje izložbe o njegovom radu. Čestitala je i rođendane dvjema tvrtkama, koje je nazvala neizostavnim dijelom identiteta svake Pazinke i Pazinca, a to su Pašareta koja obilježava svojih prvih sto godina postojanja, dok Kamen Pazin slavi 70. rođendan. „Dok slavimo svoj grad, slavimo i ljude koji su gradili i grade njegovo tkivo“, napomenula je.

„Prije dvije, tri godine govorila sam o prioritetnim projektima koji su pred nama, o proširenju kapaciteta vrtića i jaslica, izgradnji doma za starije, rekonstrukciji dječjeg odmarališta Špadići, razvoju gospodarskih zona, pripremi Grada za ITU mehanizme, izradi registra imovine… Žuljao nas je tada naslijeđeni minus u proračunu, zapostavljena komunalna infrastruktura, nedovoljna decentraliziranost sredstava, nepravedna indeksacija razvijenosti pa i potreba za boljom suradnjom središnje Istre s drugim razinama vlasti. Neki su procesi birokratizirani i spori, posebno kad nedostaje resursa, i to ne samo financija nego i ljudi, pa se ponekad čini da neki projekt ili ideja nikada neće ugledati svjetlo dana. Ali ipak se kreće. Danas mogu reći da smo išli naprijed, izraziti zadovoljstvo što uspijevamo realizirati etape svojih ciljeva. Dom za starije, nakon svih administrativnih slagalica, izmjena projekta, spreman je za otvaranja i javni poziv za korisnike bit će objavljen krajem mjeseca“, rekla je Jašić.

Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina (Foto: M. Mijošek)

Najavila je da će do kraja godine otvoriti i novu zgradu vrtića čime će osigurati potpuni obuhvat ne samo vrtićke, nego i jasličke djece. U pripremi je, kazala je, i druga godina boravka školske djece u obnovljenom dječjem odmaralištu u Špadićima.

„Krenula je i izrada dokumentacije za izgradnje POS zgrade za mlade u Starom Pazinu, a u pripremi su i nova POS zemljišta. Krenuli smo u izradu velikih projekata urbane regeneracije u sklopu ITU mehanizma za čiju realizaciju imamo osigurano 13,5 milijuna eura u sljedećim godinama. Da podsjetim, odnosi se to na autobusni kolodvor, knjižnicu, centar grada, centar za kreativne industrije i dječju kuću. Pokrenuli smo izmjene prostornog plana radi širenja građevinskih područja za potrebe gospodarstva i stanogradnje. Izrađujemo bazu spremnih projekata u području kulture, sporta i infrastrukture. U skladu s mogućnostima, kontinuirano smo ulagali u infrastrukturu, osvijetlili ulaz u grad, širili mrežu nogostupa, asfaltirali ceste, gradili i dovršavali dječja igrališta, dovršili projekt proširenja groblja. Ulagali smo u svaki od 15 društvenih domova“, nabrojala je.

No, rekla je i da nad zadovoljstvom velikom količinom odrađenog posla uvijek lebdi sjena i njenog nezadovoljstva jer, ocijenila je, potreba ima nevjerojatno mnogo. „Suočavamo se s nedostatkom radne snage, ali i sve većim izdvajanjima za plaće“, naglasila je.

Smatra da se za ljude s područja Pazina i središnje Istre vežu vrline kao što su marljivost, skromnost i solidarnost.

„Nastavimo razvijati Pazin kao grad koji je otvoren za nove ideje i izazove. Radimo na zelenim projektima i inicijativama koje promiču obnovljive izvore energije, očuvanje prirodnih resursa i stvaranje zelenih površina koje obogaćuju naš grad. Građane potičemo na solarizaciju krovova, energetski su obnovljene dvije stambene zgrade. Pazin će u idućih nekoliko godina promijeniti svoju vizuru putem ITU projekata. Širit će se gospodarske zone i stambena naselja. Želimo da Pazin bude mjesto u kojem će mladi ostati raditi i podizati obitelj“, zaključila je Jašić.

Enna Peroš iznijela je podatak da je pazinsko Gradsko vijeće, kojim predsjeda, u sadašnjem mandatu odradilo čak 32 sjednice, te je ocijenila da u njemu sjedi „vrlo konstruktivna ekipa“.

Enna Peroš, predsjednica Gradskog vijeća (Foto: M. Mijošek)

„U proteklih godinu dana suočili smo se s mnogim izazovima, kadrovskim i financijskim i klimatološkim, no uspijevamo ih zajednički prevladati. Uvažava se različitost, a naš je fokus na osiguravanju pravednosti, društva jednakih šansi i opće dobrobiti. Sigurna sam da ćemo ostvariti sve naše ciljeve i da će naš grad nastaviti rasti i razvijati se“, rekla je Peroš.

Župan Miletić smatra da se danas, 31 godinu nakon osnivanja jedinica lokalne i regionalne samouprave, mogu jasno vidjeti koji su iskoraci na područje Istre napravljeni.

„Ključ uspjeha Istre je vrijedan čovjek, suradnja i solidarnost. Kad kažem solidarnost, onda govorim o projektima koje su, konkretno u Pazinu, zajednički realizirali Grad i Županija. Od izgradnje školske dvorane do doma za starije financirali smo bratski, svako po pola. Govorim to iz razloga jer se ponekad ljudi zatvaraju u svoje okvire.

Istarski župan Boris Miletić (Foto: M. Mijošek)

Kad je Županiji trebalo pomoći, a pričamo o bolnici „Martin Horvat“ u Rovinju, svi gradovi i općine su bez razmišljanja prihvatili sufinancirati jer nju u konačnici koriste svi naši građani. Mislim da je to najveća vrijednost Istre, međusobno razumijevanje, uvažanje i podrška. Kao što sam rekao na početku svog mandata, želim biti župan koji spaja, neovisno o tome tko je kojeg političkog predznaka jer u konačnici svi radimo za svoje građane“, kazao je. (Bojan Žižović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa