Nova izložba u MSUI-u

Povezanost ljudi i prirode kroz oči umjetnika

0

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre, koji se nalazi u zgradi bivše pulske tiskare na pulskoj rivi, od jučer možete pogledati izložbu 'SúnPoíēsis: od Ego-do Eko-centrizma kroz umjetnost'. Kao dio kustoskog programa njemačke institucije Kunsthalle Trier, koja djeluje pri Europskoj akademiji likovnih umjetnosti Trier, koncepcija ove izložbe kustosice Sabine Oroshi, kako sama ističe, "teži potvrditi sveprožimajuću nesigurnost, propadanje i fragmentaciju naše stvarnosti.

Sinpoezis je, naime, starogrčka riječ koja se prevodi kao “stvaranje sa” ili “postojanje uz”, te se taj pojam savršeno uklopio u naziv multimedijalne izložbe koja se naslanja na ideju da u prirodi ništa ne postoji u izolaciji i kroz koju su prikazani radovi umjetnika koji se hvataju ukoštac s učincima razdvajanja u zajednicama i ekosustavima, naglašavajući ideju suživota odnosno “sinpoesisa”. 

“Činjenica je da u prirodi koegzistiramo i poanta ove izložbe je prikazati antropocen argument, te kroz kritičku leću analizirati argument koji gleda na svijet kroz dualističku priču gdje je s jedne strane čovjek, a s druge priroda. Cilj ove izložbe je razbiti taj pogrešan način gledanja na svijet, odnosno ukazati na to da su ljudi, biljke, životinje dio veće zajedničke slike na kojoj ne samo da su svi jednakovrijedni, već i međuovisni.”, kaže o izložbi kustosica Oroshi.

 

Izložba je u ožujku i travnju javnosti predstavljena u Trieru, gradu koji je više od pedeset godina pobratimljen s Pulom, te posjetitelji imaju prilike u MSUI-u vidjeti izvorni postav koji uključuje radove Čileanke s njemačkom adresom Nicole L'Huillier, Elene Victorie Pastor iz Venezuele koja također živi i radi u Njemačkoj, Tijane Radenković iz Slovačke, Robertine Šebjanič iz Slovenije te domaćih umjetnika Lane Stojićević, Mirjane Vodopija i Silvija Vujičića.

“Osim što smo mogućnošću da izložba iz Triera bude izložena u našem prostoru našli vrlo dobru podlogu za suradnju, željeli smo se na neki način i malo izdići iznad tog “gostujućeg aspekta”. Stoga smo u kontekstu zadanog tematskog okvira, a s ciljem daljnjeg obogaćivanja projekta, pulsku etapu izložbe proširili radovima regionalnih umjetnica i umjetnika mlađe generacije u čijem se fokusu nalazi predmetna tematika, te se na njoj mogu vidjeti i radovi Ide Blažičko, Alexa Brajkovića, Gaie Radić i Dore Ramljak.”, kazala nam je ravnateljica muzeja Ketrin Milićević Mijošek.

Izložba koju možete pogledati do 14. srpnja realizirana je uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule, a bit će popraćena paralelnim programima kao što su stručna vodstva, edukativne radionice te razgovori s umjetnicima. (M. Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa