ozelenjavanje grada

Umag dobio novac za sadnju 115 stabala

0
Foto: TZIŽ
Foto: TZIŽ

Grad Umag nastavlja s ozelenjavanjem javnih površina, za što je uspio osigurati nacionalna sredstva. Naime, gradonačelniku Viliju Bassaneseu danas je u Zagrebu uručen ugovor na temelju kojeg će u gradu biti posađeno 115 stabala. 

 

Sredstva će Gradu biti dodijeljena na temelju javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina, kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio u veljači 2024. godine. Ugovor su Bassaneseu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelili potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

To je već drugi po redu javni poziv na koji se Grad Umag uspješno javlja u posljednje dvije godine, a spomenemo li činjenicu da je prvi Umagu donio čak 310 stabala koja će uskoro, nakon dovršetka postupka nabave, biti i posađena, jasno je da su natječaji poput ovog od iznimne važnosti za stvaranje održive i odgovorne zajednice, navode iz Grada Umaga.

Ukupni planirani troškovi projekta su 299.987 eura, od čega Fond za zaštitu okoliša sufinancira 80 posto. Sredstva za sufinanciranje mjera dodjeljivana su jedinicama lokalne samouprave koje imaju izrađen akcijski plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama – SECAP.

Jedan od glavnih ciljeva sadnje stabala je periodično povećati broj zelenih površina u gradu i naseljima, a koje predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata održivog razvoja u zajednici. Povećanjem i uređenjem takvih površina pridonosi se zaštiti prirode i biološke raznolikosti, a sadnjom stabala želi se omogućiti kvalitetniji boravak i rekreaciju na otvorenom. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa