sljedeći vikend

Koga zanima kako se u Istri živjelo nekad - pravac Bale (foto)

0

Sljedeći vikend, od 7. do 9. lipnja, Bale postaju središte kulturnog događanja – 2. Festival starih zanata.

Ovaj jedinstveni festival pruža priliku da se iz prve ruke dožive i isprobaju starinske prakse koje su karakteristične za istarski kraj. Gotovo izumrle zanatske vještine i živopisna istarska baština na ovaj će se način otrgnuti iz zaborava i nastaviti živjeti kroz nove generacije, upravo na mjestu gdje su nastale.

Bale su idealna lokacija za ovakav doživljaj, a dodatnu vrijednost donosi činjenica da su nedavno postale prvi grad u Hrvatskoj, nakon Makarske, koji se pridružio međunarodnoj mreži Cittaslow. Ovaj prestižni pokret okuplja više od 300 gradova u 33 zemlje diljem svijeta, promičući očuvanje tradicije, kulture i snažnog identiteta. Cittaslow je posvećen vraćanju izgubljene kvalitete svakodnevnog života, čineći Bale savršenim mjestom za otkrivanje i uživanje u istarskoj baštini.

 

Otvorenje festivala vodit će Milan Medak (dipl. dramski pedagog), Sanja Lađarević (dramski studio Ulix Rovinj) te Romina Kuharić (Rovinj Guide – poznata Storytelling vodičkinja), a na pozornici će im se pridružiti Folklorna grupa zajednice Talijana iz Bala, talijanski i dječji vrtić i jaslice "Naridola", područni ured Bale te hrvatski vrtić Neven iz Rovinja. Bit će i nekoliko skrivenih iznenađenja tijekom samog otvorenja.

Na festivalu će sudjelovati više od 40 majstora koji će demonstrirati svoje vještine, uključujući kovače na živoj vatri, kamenoklesare, užare, šibare, stolare, mlinare, kartografe, obućare, kovničare, heklače, šivače i mnoge druge. Posjetitelji će imati priliku ne samo gledati i ispitivati ove majstore na djelu, već i kupiti njihove vrijedne rukotvorine.

Festival je podržan od strane različitih institucija, muzeja i organizacija diljem Istre i šire, što osigurava obilan program ispunjen zanimljivim izložbama. U partnerstvu s Etnografskim muzejom Istre, posjetitelji će imati priliku uživati u izložbi "Tradicijska znanja i umijeća: Nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama". Tu je također izložba "Gente di Valle D'Istria", koja je organizirana u suradnji s talijanskom zajednicom iz Bala. Dodatno, bit će prikaz istarskih ljudi, čija je građa ustupljena od strane PPMI za potrebe festivala,  izložba dječjih radova vezova s kreativne radionice Modnice udruge Studio More i Staše Randall Doblanović i interaktivna izložba "Riječ" pripovjedačice starog kova Margarete Peršić.

Posebna atrakcija bit će stručno vođenje na neolitičko nalazište Sv. Mihovil, gdje će se održati interaktivno predavanje i radionica impresso keramike pod vodstvom Monike Petrović i Romualda Zlatunića iz Arheološkog muzeja Istre. Sv. Mihovil, smješten blizu Bala, je značajno nalazište iz brončanodobnog razdoblja s fascinantnim arheološkim nalazima.

"Program festivala obuhvaća niz fascinantnih predavanja i radionica. Posebno izdvajamo predavanje Zvjezdana Strahinje o ženama na margini društva – Istrijankama u vrtlogu pulske prostitucije (18+), te predavanje Danijele Doblanović Šuran o hrani i piću na istarskom prostoru kroz povijest. Ne propustite i interaktivni Historytelling "U šetnju kroz povijest Bala uz Francesca i Tomasuu Bemba", koje će voditi Romina Kuharić i Šandor Slacki Matteoti", poručuju organizatori.

Posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama pletenja ribarske mreže, kao i izradi aromatične soli, prirodnih sapuna, štavljenja riblje kože i prikazu staroslavenskih tetovaža.

Za najmlađe posjetitelje bit će organiziran dječji kutak s nekadašnjim igrama, gađanjem lukom i strijelom te vožnjom u drvenom vrtuljku. Djeca će na festivalu moći uživati u multijezičnom interaktivnom pripovijedanju priče o mlinarevoj kćeri i čudnovatom prelcu pod vodstvom dramskog pedagoga Milana Medaka, kao i scenskoj predstavi "Pričom te zovem" voditeljice Margarete Peršić.

Zabavni program uključuje koncerte grupa SviVan i Veje na trgu Soardo Bembo, Disco Fever by DJ Sword u Soardo baru te spektakularni Fireshow Dejana Dejanovića, što će ujedno biti i zatvaranje Festivala.

Ljubitelji gastronomije moći će uživati u domaćim fužima i lazanjama koje pripremaju baljanske nonice, te degustirati jedinstveno slatko vino Vin De Rosa i razna vina i likere lokalnih proizvođača.

Festival će se odvijati u samoj starogradskoj jezgri Bala, na lokacijama kao što su Trg Soardo Bembo, Palača Soardo Bembo, Trg kod Crkve Pohoda Djevice Marije, Ulica Sant Elena i Ulica Porta No. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa