TKO ĆE U BRISEL: FLEGO ILI PETROV?

'Nemojte da vas za pet godina netko pita: gdje si bio 9. lipnja?'

0
Valter Flego (foto: Nenad Čakić)
Valter Flego (foto: Nenad Čakić)

Valter Flego, prvi na listi 9 - Fair play listi - koju čine IDS, NPS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, PGS, HNS, Reformisti, Unija Kvarnera, ISU-PIP, Lista za Rijeku, Demokrati i druge stranke centra, te predstavnici nacionalnih manjina, jedini je kandidat iz Istre koji može osvojiti mandat u EU parlamentu. Naime, nakon objave prve Ipsosove ankete iz koje proizlazi da u Brisel sigurno ulazi pet HDZ-ovaca, tri SDP-ovca, dva kandidata Možemo i jedan Domovinskog pokreta, a da se za posljednje 12. mjesto u EU parlamentu koje pripada Hrvatskoj, bore Most i Flegova lista, glas za Fair play listu 9 sada je i glas za liberalnu i proeuropsku Hrvatsku u EU parlamentu, ali i za Europsku uniju bez izolacionizma, konzervatizma i kršćanskog 'talibanizma'.

Računica je jasna, ukoliko Fair play lista 9, koju vodi Valter Flego, osvoji više glasova od liste Mosta, u Brisel će ponovo ići Flego. Ukoliko Most osvoji više glasova od Flegove liste, u Brisel će otići Božo Petrov ili neki drugi kandidat s Mostove liste. To će značiti i jedan mandat više konzervativaca i euroskeptika u budućem sazivu EU parlamenta.

 

* U svim zemljama EU, u čemu ni Hrvatska nije izuzetak, jačaju krajnje desne stranke, među kojima mnoge otvoreno koketiraju s fašizmom. Hoće li i predstojeći izbori za EU parlament biti u tom ozračju?

- Prvi put nakon Drugog svjetskog rata duh fašizma ponovno kruži Europom. Stranka radikalne desničarke Marine Le Pen na putu je da pobijedi na izborima u Francuskoj, a pronacistička stranka AfD druga je najjača stranka u Njemačkoj. Te stranke mogle bi dobiti velik broj mandata u Europskom parlamentu. To znači da bi se EP, a time i Europa, mogli okrenuti politikama i ideologijama koje su duboko antidemokratske, koje zatiru ljudska prava i slobode, koje proganjaju manjine i koje ne dozvoljavaju različitost niti razliku u mišljenjima. To je razlog zbog kojeg se ovi izbori zovu povijesnima. Ovi izbori će zaista biti referendum o smjeru kojim će Europa i Europska unija krenuti. Ili ćemo nastaviti putem razvoja i jačanja liberalnih vrijednosti, ljudskih prava i sloboda, ili ćemo krenuti putem radikalizacije i fašizma – rekao nam je Flego.

* Čini se da bolja situacija nije ni u Hrvatskoj?

- U Hrvatskoj se stranke desnice natječu tko će ići desnije i radikalnije. Čelnik Mosta jučer je tražio ideološku revoluciju u hrvatskim školama, izdvajanje djece iz odgojno-obrazovnog sustava i njihovo školovanje kod kuće ili upisivanje u vjerske škole, ukoliko se roditelji ne slažu s vrijednostima koje promovira hrvatski školski sustav! Dakle, Most bi djeci osporio temeljno pravo na institucionalno obrazovanje i redovito školovanje! Takve inicijative su obična konzervativna demagogija, i predstavljaju prijetnju građanskom društvu i temeljnim vrijednostima liberalne demokracije. Ta je inicijativa samo primjer onog što nas čeka ako se takvim strankama pruži prilika da donose bilo kakve odluke.

* Prema anketi Ipsosa lista Mosta vašoj je listi najveći konkurent na izborima za EU parlament. Ili da budemo konkretniji, o 12. mjestu, koje vodi u Brisel odlučit će veći broj glasova između vaše i Mostove liste?

- Upravo zbog toga, nemojte da vas za pet godina netko pita: gdje si bio 9. lipnja 2024.? Nemojte se 10. lipnja probuditi s osjećajem kajanja i grižnje savjesti. O vama, o meni, o svakom od nas pojedinačno ovisi kojim će putem Europa nastaviti dalje – rekao nam je Valter Flego. (Razgovarao: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa