slučaj onečišćenja iz Premanture

Još uvijek se ne zna tko je kriv za izlijevanje naftnih derivata u more. Evo što kaže policija

0
Prizor iz Premanture s početka lipnja (Foto: Istarski.hr)
Prizor iz Premanture s početka lipnja (Foto: Istarski.hr)

Još uvijek nije utvrđen krivac za zagađenje mora u medulinskom akvatoriju početkom lipnja, proizlazi iz odgovora policije na naš upit.

"Policijski službenici temeljem naloga nadležnog državnog odvjetništva i dalje provode izvide s ciljem utvrđivanja svih okolnosti kaznenog djela onečišćenje okoliša", kažu iz PU istarske.

 

Podsjetimo, na jugoistočnoj obali Istre u posljednje dvije godine dogodile su se dvije ekološke katastrofe - prva u studenom 2022. godine kada je stradalo priobalje Ližnjana i Šišana, a druga u lipnju ove godine kada je onečišćen bio sjeverni dio rta Kamenjak i neki otoci tamošnjeg arhipelaga, pogotovo otok Ceja.

Za prvi slučaj, mnogo ozbiljniji, dvije su odgovorne osobe u postrojenju Termoelektrane Rijeka kazneno prijavljene zbog zagađenja mora loživim uljem u Kostreni pokraj Rijeke, dok za drugi slučaj još uvijek nije poznat uzrok. Uglavnom, u oba je slučaja jako jugo donijelo naftne derivate do obale Istre. Usput, nakon oba slučaja priobalje još uvijek nije potpuno očišćeno. Nakon prve ekološke katastrofe još uvijek su ostali neočišćeni dijelovi Ližnjanskog i Šišanskog priobalja, dok je nakon drugog slučaja ostala netaknuta Ceja.

Uglavnom, već je jasno da ni država ni lokalna vlast nisu spremne adekvatno se suočiti s onečišćenjima na moru. U ovom posljednjem slučaju iznimno je bitno pronaći krivca, da bi taj netko financirao čišćenje obale, ali i da bi odgovarao za posljedice.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa