Načelnik Pliško o (mogućem) problemu u raklju

'Ne očekujemo nikakav negativan utjecaj beach bara'

0
Predrag Pliško (foto: Milivoj Mijošek)
Predrag Pliško (foto: Milivoj Mijošek)

O temi beach bara na plaži Luka u Raklju, o čemu je pisao Istarski.hr, očitovao se danas za Istarski.hr i načelnik Marčane Predrag Pliško

"Na temelju članka 39. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i članka 36. točke 2. Statuta Općine Marčana, Općinsko vijeće Općine Marčana je na sjednici 26. siječnja 2024. donijelo Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Marčana za razdoblje od 2024. do 2028. godine.

Prethodno donošenju Plana bilo je provedeno Savjetovanje u trajanju od 30 dana. Na savjetovanju nije zaprimljena niti jedna primjedba.

 

Člankom 8. Plana, na području mikrolokacije Uvale Luka mogu se na pomorskom dobru obavljati određene djelatnosti koje su nabrojane u točkama od 9. do 12.

Pod točkom 12. predviđeno je obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine - montažni objekt do 12 m2 (beach bar) i montažna ugostiteljska terasa do 50 m2.

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Marčana, održane 11. travnja 2024., donesena je Odluka o odabiru najpovoljnijih ponuditelja za dodjelu dozvola za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru na području Općine Marčana.

Odlukom je data dozvola za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine - montažni objekt do 12 m2 (beach bar) i montažna ugostiteljska terasa do 50 m2,  na mikrolokaciji Uvala Luka, trgovačkom društvu Morska sirena d.o.o. sa sjedištem u Raklju, Dalmatinska 85.

Istom su trgovačkom društvu na istoj mikrolokaciji date još dvije dozvole, jedna za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja sredstava - kajak/sandolina, pedalina, pribor i oprema za ronjenje, kupanje i slično te dozvola za obavljanje djelatnosti komercijalno – rekreacijskog sadržaja - suncobrani i ležaljke.

Napominjem da je mikrolokacija Uvale Luka u Planu upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Marčana od 2019., no tek sada je zatraženo izdavanje dozvole za djelatnost ugostiteljstva i trgovine – beach bara, kao i dozvole za iznajmljivanje sportskih rekvizita (kajak, sandolina, suncobrani i ležaljke...).

Općina Marčana zajedno sa svojom komunalnom tvrtkom Mandalena, uz veliku pomoć DVD-a Općine Marčana, redovito u ljetnim mjesecima odvozi smeće s plaže u Uvali Luka te jednom godišnje članovi DVD-a i volonteri, prije početka sezone, očiste plažu od smeća i naplavina. Sama lokacija Uvale Luka nalazi se na kraju prve trećine "Staze Stjepana Hausera" od Sv. Mikule do Kalavojne, no promet je dozvoljen samo pješice. Općina Marčana je početkom ovog mjeseca postavila zapreke, kako se na toj stazi ne bi mogao odvijati promet motornih vozila ili skutera/quadova. Najbliži beach bar koji se nalazi u uvali Pedrola udaljen je cca 1.300 metara.

Razumijemo stavove određenih pojedinaca koji se brinu za okoliš i očuvanja prirode, no ne očekujemo nikakav negativan utjecaj beach bara na navedenoj lokaciji, dapače, očekujemo da će se turistička ponuda na području općine obogatiti kao i zadovoljstvo posjetitelja plaže u Uvali Luka", poručio je Pliško. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa