Svečano otvoren Dom za starije Labin

Glavičić: 'U svim domovima u Istri trebaju biti iste cijene smještaja'

4
Korisnici Doma za starije Labin u izvedbi 'Sve ptičice iz gore'
Korisnici Doma za starije Labin u izvedbi 'Sve ptičice iz gore'

Dom za starije Labin svečano je otvoren 29. svibnja pjesmama 'Sve ptičice iz gore' i 'La mula de Parenzo' koje su za uzvanike svečanosti izveli njegovi korisnici.

Prethodno su se korisnicima, osoblju Doma i publici obratili ravnateljica Doma Đeni Zuliani Blašković, zastupnik u EU parlamentu Valter Flego, istarski župan Boris Miletić i labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Prisutni su bili zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, saborski zastupnici Dalibor Paus i Sanja Radolović, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, načelnik Medulina Ivan Kirac, načelnik Pićna Dean Močinić, načelnik Kršana Roman Carić, predsjednik Općinskog vijeća Raše Željko Zahtila, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić predsjednica Gradskog vijeća Labina Eni Modrušan i direktor poduzeća De Conte Labin koji je Dom izgradio Marko Kontošić.

 

„Željela bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu – od osnivača do investitora, arhitekata, građevinskih radnika i kooperanata osoblja koje svakodnevno brine za naše korisnike. Vaš trud i prednost omogućili su nam da stvorimo okruženje po mjeri svih osoba koje ovdje borave i rade, okruženje koje je sigurno, udobno i toplo. Svaki detalj u ovoj zgradi osmišljen je s ljubavlju i pažnjom, od udobnih soba, prostranih zajedničkih prostorija do prekrasnog vrta gdje naši korisnici mogu uživati u prirodi i svježem zraku“, rekla je Zuliani Blašković i nastavila: „Dom simbolizira našu posvećenost, ljubav i brigu prema našim starijim sugrađanima. Naš cilj je stvarati otvoren i fleksibilan Dom koji pruža ne samo fizičku sigurnost, već i emocionalnu podršku, zajedništvo i osjećaj pripadnosti. Ovaj Dom je više od mjesta za stanovanje, on je zajednica, mjesto gdje se stvaraju nova prijateljstva, dijele životne priče i staraju dragocjeni trenuci. Naše osoblje je posvećeno pružanju najbolje moguće njege i podrške,osiguravaju da se svaki korisnik osjeća poštovano, cijenjeno i voljeno.

Na kraju, ali ne manje važno, želim zahvaliti našim sadašnjim i budućim korisnicima i njihovim obiteljima na ukazano povjerenju. Ovdje smo da bismo se brinuli za vas, slušali vaše potrebe i bili uz vas u svakom trenutku. Vaše iskustvo, mudrost i životne priče obogatit će našu zajednicu i u činiti je još posebnijom. Neka ovaj Dom bude mjesto mira, radosti ljubavi za sve njegove stanovnike!“    

„Rad, zajedništvo, solidarnost i jasno definirani prioriteti daju konkretne rezultate, a ovaj Dom je dokaz tome“, rekao je Flego i evocirao uspomenu o tome kako su se istarski gradonačelnici i on kao tadašnji župan na sastanku 2018. godine „u četiri minute dogovorili o tri značajna projekta“ - izgradnji doma za starije u Labinu i Pazinu i proširenje doma u Buzetu po istim kriterijima.

„Ako si nešto vjerujemo, bez javnog bilježnika, bez ugovora, onda su rezultati ispred nas. Želim vam da za par godina ovo postane tijesno i stvarno vam želim da kao i u Buzetu razmišljate o proširenju i da opet možemo pričati o zajedništvu, solidarnosti i radu. Ljudi, ostanimo takvi i idemo kurajno dalje“, poručio je Flego.

„Nema županije u Republici Hrvatskoj koja u ovome razdoblju može pričati o četiri doma za starije: danas novi dom u Labinu, sutra u Pazinu, proširenje doma u Buzetu i uskoro proširenje doma u Puli“, rekao je župan Miletić i istaknuo da u protekle tri godina Istarska županije najviše novaca ulaže u zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo.

„Obveza je zajednice da oda priznanje građanima koji su nas svojim radom zadužili i zato sam danas sretan i ponosan. Zgrada sama ne vrijedi ništa – ljudi vrijede. Siguran sam da ćemo i u budućnosti pokazati što znači Istra, a Istra može značiti samo jedno: suradnja i zajedništvo“, kazao je Miletić.  

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić podsjetio je da je anketa o prioritetnim projektima na Labinštini provedena u lokalnom listu pokazala da velika većina žitelja Labinštine smatra da je na prvom mjestu izgradnja doma za starije, nakon čega se počelo s razmišljanjem o realizaciji. Zahvalio je županiji i istarskim gradonačelnicima za pomoć i solidarnost koju su pri tom pokazali te izvođaču koji je pokazao razumijevanja za zastoj kojega je prouzročila epidemija korone.    

„Kad smo se počeli pripremati za tehnički preglede zgrade upali smo u problem kojega ima cijela Hrvatska – ostali smo bez ljudi. Pojavila se Đeni, mirna i stabilna osoba i s njome smo pošli u potragu za osobljem. To je problem kojega ćemo imati i dalje i imat će ga svi i tu opet moramo pokazati istarsku solidarnost, krijonciju i pamet. Mislim da Istra može još jedan korak više: razmisliti kao napraviti sustav zajedničkog financiranja korisnika - moramo ponovo sjesti za stol i dogovoriti kako da svaki građani Istre ima istu cijenu i svim domovima u Istarskoj županiji“, kazao je Glavičić.

„Lijepu našu“ i „Krasna zemljo“ na svečanosti je izveo pjevački zbor Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina, u predasima su svirali harmonikaši Umjetničke škole u klasi profesorice Karmen Brajuha Orlando Lukež i Patrik Šestak, a program svečanosti moderirala je Silvana Fable. (Tekst i foto: Robi Selan)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa